Δέκα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, περιλαμβανομένων των πέντε παιδιών του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και των πέντε παιδιών του Παύλου, υπέβαλαν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια. Το επώνυμο που επέλεξαν είναι «Ντε Γκρες», δηλαδή «της Ελλάδος».
Η αίτηση κατατέθηκε στο ληξιαρχείο Αθηνών. Για την απόκτηση της ιθαγένειας απαιτείται η αποδοχή του Συντάγματος και του πολιτεύματος, καθώς και η επιλογή επωνύμου, δεδομένου ότι η οικογένεια δεν είχε επώνυμο. Το «Ντε Γκρες» είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Μιχαήλ ντε Γκρες, συγγενή της οικογένειας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι τίτλοι ευγενείας δεν αναγνωρίζονται, οπότε το επώνυμο θα εγγραφεί στα ελληνικά.
Η κίνηση φαίνεται να σχετίζεται με τον θάνατο του Κωνσταντίνου, ενώ για τον Παύλο και τον Νικόλαο, που ζουν ή σκοπεύουν να περνούν περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα, αποτελεί έναν τρόπο ενδυνάμωσης των δεσμών τους με τη χώρα.
Ο Νικόλαος δήλωσε πως η ιθαγένεια τού αφαιρέθηκε γραφειοκρατικά και ότι αισθάνεται Έλληνας ανεξαρτήτως εγγράφων. Ο Παύλος ανέφερε ότι το επώνυμο «Γλύξμπουργκ» δεν τους ανήκει, καθώς πρόκειται για όνομα κάστρου της οικογένειας, και τόνισε τη σύνδεσή του με την Ελλάδα.
Η αίτηση θα εξεταστεί από τον υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος θα διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Μετά την οριστικοποίηση, τα μέλη της οικογένειας θα εγγραφούν στα δημοτολόγια και θα μπορούν να εκδώσουν τα απαραίτητα έγγραφα, όπως ταυτότητες και διαβατήρια.
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τη σύνδεση της τέως βασιλικής οικογένειας με την Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα την απόσταση από οποιαδήποτε πολιτική φιλοδοξία, όπως έχει ξεκαθαριστεί στο παρελθόν.