Η πρόσφατη ανακάλυψη λιμνών κάτω από τον ποταμό Κηφισό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό σε ειδικούς και επιστήμονες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες και μέτρα.
Ο σπηλαιολόγος Γιώργος Καφαντάρης, μέλος της ομάδας που εντόπισε τις λίμνες, περιέγραψε την κατάσταση ως ανησυχητική. «Δεν πρόκειται για λίμνες με τη συμβατική έννοια, αλλά για ρήγματα στην κοίτη μήκους 50-60 μέτρων, όπου λιμνάζουν νερά άγνωστου βάθους, πιθανώς πάνω από 2 μέτρα», δήλωσε. Η ομάδα σχεδιάζει να εξερευνήσει τα υπόλοιπα 2 χιλιόμετρα του ποταμού, χρησιμοποιώντας προηγμένο εξοπλισμό, καθώς σε προηγούμενες προσπάθειες έπεσε διαρκώς πάνω σε νέες λίμνες.
Ο καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών Παναγιώτης Καρύδης τόνισε ότι το φαινόμενο κρύβει περισσότερα από όσα είναι ορατά. Σύμφωνα με τα δεδομένα, υπάρχει υπόγεια ροή κάτω από την τσιμεντένια κοίτη του ποταμού, με νερό που αναβλύζει σε σημεία όπου η πίεση βρίσκει διέξοδο. «Η διάβρωση έχει φτάσει μέχρι τα πρανή του ποταμού, αφήνοντας το μπετόν να στηρίζεται μόνο στα πλαϊνά», εξήγησε.
Ο κ. Καρύδης υπογράμμισε ότι απαιτείται άμεση επέμβαση με σύγχρονα μηχανήματα και συντονισμένη συνεργασία ειδικών. Πρότεινε:
- Εμβάθυνση και διεύρυνση της κοίτης για αύξηση της παροχετευτικότητας.
- Ανακατασκευή της ροής για την αποφυγή «καταρρακτών», οι οποίοι προκαλούν φθορές στη δομή.
- Συστηματική επίβλεψη και συντήρηση των δημοσίων έργων, ώστε να προλαμβάνονται τα φαινόμενα διάβρωσης.
«Η φύση απαιτεί μεγαλύτερο χώρο για τη ροή του νερού, κάτι που φαίνεται από την έντονη διάβρωση κάτω από την επιφάνεια», δήλωσε ο κ. Καρύδης. Η παρέμβαση πρέπει να λάβει υπόψη την ενεργειακή δυναμική του ποταμού, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή και η αποφυγή φθορών.
Η ανακάλυψη φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της τακτικής συντήρησης και των βιώσιμων λύσεων σε υποδομές, για να αποφευχθούν μελλοντικοί κίνδυνοι και να προστατευτεί το περιβάλλον.