Ουκρανοί στρατιώτες, σημαδεμένοι από τα τραύματα του πολέμου, ταξίδεψαν από την πόλη Lviv στο Άγιο Όρος για να βρουν ψυχολογική υποστήριξη και πνευματική γαλήνη. Η επίσκεψη αυτή, που οργανώθηκε από τις ουκρανικές αρχές, αποτελεί μέρος ενός προγράμματος αποκατάστασης για όσους έχουν υποστεί σωματικές και ψυχικές κακουχίες από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι στρατιώτες ταξίδεψαν πάνω από 1.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν στο Άγιο Όρος, ένα πνευματικό κέντρο της Ορθόδοξης Εκκλησίας που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1988. Κατά την παραμονή τους, διάρκειας τεσσάρων έως πέντε ημερών, επισκέφθηκαν περίπου δέκα μοναστήρια, βρίσκοντας έναν χώρο για προσευχή και περισυλλογή.

Ο πατέρας Mykhailo Pasirskyi, ορθόδοξος ιερέας που συνόδευε τους άνδρες, δήλωσε: «Πολλοί στρατιώτες υποφέρουν από τραύματα, σωματικά και ψυχικά. Η αποκατάστασή τους είναι απαραίτητη».

Ο 22χρονος Ιβάν Κοβάλικ, που έχασε και τα δύο του πόδια από έκρηξη οβίδας το 2023, βρήκε ανακούφιση από το άγχος κατά την επίσκεψή του. «Υπήρχε πάντα υποστήριξη από συγγενείς, φίλους και το κράτος. Αυτή η επίσκεψη ήταν ιδιαίτερα σημαντική για μένα», είπε.

Οι συνάδελφοί του τον βοήθησαν να κινηθεί στα λιθόστρωτα και τις στενές σκάλες των μοναστηριών, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές.

Ο Orest Kavetskyi, αξιωματούχος που συνέβαλε στην οργάνωση του ταξιδιού, τόνισε τη σημασία της πνευματικής αυτής εμπειρίας. «Οι πέντε ημέρες στον Άθω μπορούν να αντικαταστήσουν έναν χρόνο αποκατάστασης στην Ουκρανία», ανέφερε, υπογραμμίζοντας το θετικό αντίκτυπο της παραμονής στο Άγιο Όρος.

Παρά τις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας λόγω του πολέμου, οι Ουκρανοί στρατιώτες επισκέφθηκαν μόνο ελληνορθόδοξους χώρους, αποφεύγοντας πιθανές εντάσεις.

Η επίσκεψη στο Άγιο Όρος προσέφερε στους στρατιώτες ένα διάλειμμα από τις σκληρές αναμνήσεις του πολέμου, γεμίζοντάς τους με ελπίδα και δύναμη για το μέλλον. Όπως είπε ένας από αυτούς: «Η χάρη του Θεού και το μεγαλείο του Άθωνα θα με συνοδεύουν πάντα».


Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση