Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία, φέρνοντας μαζί της νέες δυνατότητες, αλλά και σημαντικές απειλές. Ο Πολωνός ερευνητής Borys Musielak έδειξε με ένα πείραμα πόσο εύκολο είναι να παρακαμφθούν οι σύγχρονες δικλείδες ασφαλείας. Μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, δημιούργησε ένα πλαστό διαβατήριο με τη βοήθεια του ChatGPT-4o και το δοκίμασε με επιτυχία σε συστήματα KYC (Know Your Customer) εταιρειών όπως η Revolut και η Binance.

Από τη δοκιμή στην προειδοποίηση

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Musielak σημείωσε:
«Μπορείτε πλέον να φτιάξετε πλαστά διαβατήρια με GPT-4o. Έφτιαξα ένα αντίγραφο του δικού μου, που οι περισσότερες αυτοματοποιημένες διαδικασίες ταυτοποίησης δεν θα εντόπιζαν ως ψεύτικο».

Ο ίδιος τόνισε πως τα παραδοσιακά μέσα ελέγχου ταυτότητας, τα οποία βασίζονται κυρίως σε φωτογραφίες ή selfies, δεν επαρκούν πλέον. Όπως αναφέρει και δημοσίευμα των Times of India, η νέα γενιά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να παράγει τόσο ρεαλιστικά έγγραφα, που ξεγελούν ακόμα και τα πιο προηγμένα συστήματα επαλήθευσης.

Από το Photoshop στο AI: Μια νέα εποχή πλαστογράφησης

Η μετάβαση από τα παραδοσιακά προγράμματα επεξεργασίας όπως το Photoshop στα AI εργαλεία παραγωγής περιεχομένου φέρνει νέες προκλήσεις. Οι απομιμήσεις δημιουργούνται πλέον ταχύτερα, πιο πιστά και με ελάχιστες τεχνικές γνώσεις. Όπως επισημαίνει το Tech News, αυτό ανοίγει τον δρόμο για μαζική παραγωγή πλαστών εγγράφων, υποκλοπή ταυτότητας και απάτες σε μεγάλη κλίμακα.

Δεν αρκεί η φίμωση της AI – Απαιτείται δομική λύση

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, το ChatGPT ξεκίνησε να απορρίπτει ανάλογα αιτήματα, επικαλούμενο τις πολιτικές ασφαλείας του. Όμως, σύμφωνα με τον Musielak, αυτή η προσέγγιση δεν αντιμετωπίζει τη ρίζα του προβλήματος.

Η μόνη βιώσιμη λύση, υποστηρίζει, είναι η ψηφιακή επαλήθευση ταυτότητας μέσω φυσικών στοιχείων – όπως το chip NFC. Τονίζει την ανάγκη μετάβασης σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια ταυτότητας (eID wallets), όπως αυτά που προωθεί ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως συνιδρυτής της εταιρείας Authologic, που εξειδικεύεται στην ψηφιακή ταυτοποίηση, προειδοποιεί ότι οργανισμοί που διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα – από τράπεζες μέχρι πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων – οφείλουν να εκσυγχρονίσουν άμεσα τις διαδικασίες τους.

Νέες προκλήσεις για την ψηφιακή ταυτότητα

Το περιστατικό του Musielak δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό κόλπο. Είναι ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου. Αν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρακάμψει βασικά συστήματα επαλήθευσης, τότε η ψηφιακή μας ταυτότητα απειλείται. Το ερώτημα δεν είναι πια πώς θα προστατευθούμε, αλλά αν μπορούμε ακόμα να εμπιστευτούμε την εικόνα της ταυτότητας που εμφανίζεται στην οθόνη μας.


Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση