Η πρώτη δοκιμή του Starship με φορτίο κατέληξε σε θεαματική αποτυχία, καθώς το σκάφος της SpaceX εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του από το Τέξας. Παρά το ατύχημα, ο ιδρυτής της εταιρείας, Έλον Μασκ, αντέδρασε με χιούμορ, γράφοντας στο X (πρώην Twitter): «Η επιτυχία είναι αβέβαιη, όμως η διασκέδαση είναι εγγυημένη!».
Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 17:38 τοπική ώρα (00:38 ώρα Ελλάδας) από τη βάση της SpaceX στο Μπόκα Τσίκα του Τέξας. Το Starship, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με ομοιώματα δορυφόρων της υπηρεσίας Starlink, είχε στόχο να φτάσει σε τροχιά και να πέσει ελεγχόμενα στον Ινδικό Ωκεανό.
Liftoff of Starship! pic.twitter.com/7lrFjGXzAi
— SpaceX (@SpaceX) January 16, 2025
Ωστόσο, οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, το κέντρο ελέγχου έχασε επαφή με το σκάφος. Σύμφωνα με τη SpaceX, το πρόβλημα προήλθε από εσωτερική διαρροή οξυγόνου, που οδήγησε σε υπερβολική πίεση και τελικά στην έκρηξη του ανώτερου σταδίου. Ο πύραυλος Super Heavy, που μετέφερε το Starship, επέστρεψε κανονικά στην εξέδρα εκτόξευσης.
Η αποτυχία της αποστολής είχε ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς δεκάδες πτήσεις στον Κόλπο του Μεξικού χρειάστηκε να αλλάξουν πορεία ή να καθυστερήσουν. Σύμφωνα με την υπηρεσία FlightRadar24, πτήσεις από το Μαϊάμι και το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα καθυστέρησαν κατά περίπου 45 λεπτά.
Success is uncertain, but entertainment is guaranteed! ✨
— Elon Musk (@elonmusk) January 16, 2025
pic.twitter.com/nn3PiP8XwG
Η αντίδραση του Έλον Μασκ
Ο Μασκ ανήρτησε βίντεο από τα φλεγόμενα συντρίμμια, διατηρώντας την αισιοδοξία του. Η SpaceX περιέγραψε το Starship ως «σκάφος νέας γενιάς με σημαντικές βελτιώσεις», ενώ υποσχέθηκε βελτιώσεις στις επόμενες δοκιμές.
Το ατύχημα σημειώθηκε μία ημέρα μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του New Glenn, του επαναχρησιμοποιούμενου πυραύλου της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Τζεφ Μπέζος. Ο New Glenn θεωρείται ο πιο σοβαρός ανταγωνιστής των πυραύλων της SpaceX.
Παρά την αποτυχία, η SpaceX παραμένει αφοσιωμένη στο όραμα της εξερεύνησης του διαστήματος και της δημιουργίας μιας διαστημικής αποικίας στον Άρη.