Ο Ντόναλντ Τραμπ απασχολεί ξανά την επικαιρότητα, όχι μόνο λόγω των ανησυχιών για την υγεία του, αλλά και εξαιτίας μιας ανάρτησης που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσίευσε στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Truth Social ένα deepfake βίντεο, φτιαγμένο με Τεχνητή Νοημοσύνη, το οποίο απεικονίζει μια φανταστική σκηνή: τη «σύλληψη» και φυλάκιση του Μπαράκ Ομπάμα.

Η επίμαχη ανάρτηση

Το βίντεο κοινοποιήθηκε από τον Τραμπ την Κυριακή και φέρεται να προέρχεται από υποστηρικτή του κινήματος MAGA στο TikTok. Η δημοσίευση ακολούθησε δημόσια δήλωσή του υπέρ της Τούλσι Γκάμπαρντ, πρώην επικεφαλής των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, η οποία έχει κατηγορήσει τον Ομπάμα και κορυφαίους συνεργάτες του για συνωμοσία κατά του Τραμπ στις εκλογές του 2016.

Το περιεχόμενο του βίντεο

Το βίντεο ξεκινά με αυθεντικά πλάνα, στα οποία ο Ομπάμα και στελέχη των Δημοκρατικών επισημαίνουν ότι «κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Έπειτα, εμφανίζεται το meme-σύμβολο Pepe the Frog, ντυμένο ως κλόουν — μια φιγούρα που έχει συνδεθεί με την αμερικανική ακροδεξιά.

Το πιο προκλητικό σημείο του βίντεο είναι εκείνο που δείχνει, μέσω AI-γεννημένων εικόνων, τον Ομπάμα να συλλαμβάνεται από πράκτορες του FBI μέσα στο Οβάλ Γραφείο, την ώρα που φέρεται να συναντά τον Τραμπ το 2016. Η σκηνή κορυφώνεται με τον Ομπάμα να φοράει την χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή φυλακισμένου, ενώ στο υπόβαθρο παίζει το τραγούδι “YMCA”, αγαπημένο του Τραμπ.

Προβληματισμός και αντιδράσεις

Η χρήση deepfake τεχνολογίας για τη δημιουργία τέτοιου είδους ψεύτικων σεναρίων φέρνει ξανά στην επιφάνεια τα σοβαρά ζητήματα παραπληροφόρησης και χειραγώγησης που απειλούν τη δημόσια συζήτηση. Η δημοσίευση ενός τέτοιου βίντεο από πρώην πρόεδρο αναδεικνύει τον κίνδυνο της AI όταν δεν υπάρχει ρύθμιση και δημιουργεί ανησυχίες για την επίδρασή της στις εκλογικές διαδικασίες και τη δημοκρατία γενικότερα.

Το περιστατικό αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο διαλόγου γύρω από τα όρια της ελευθερίας του λόγου στα social media, καθώς και για το κατά πόσο θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, ακόμη και για ηγετικές προσωπικότητες, όταν μοιράζονται παραπλανητικό περιεχόμενο.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση