Η ταινία «Παπαφλέσσας», παραγωγής 1971, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες πολεμικές-ιστορικές-βιογραφικές δημιουργίες του ελληνικού σινεμά. Πρόκειται για συμπαραγωγή του Τζέιμς Πάρις και της Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Ερρίκου Ανδρέου και σενάριο Πάνου Κοντέλη, με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Η ταινία αφηγείται τη ζωή και τη δράση του Γρηγορίου Δικαίου, γνωστού ως Παπαφλέσσα, μιας από τις σημαντικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εστιάζει σε κομβικές στιγμές, όπως:

  • Η κήρυξη της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου 1821.
  • Η νίκη επί του Δράμαλη στα Δερβενάκια, στις 26 Ιουλίου 1822.
  • Η ηρωική μάχη και θυσία στο Μανιάκι, στις 20 Μαΐου 1825, όπου σκοτώθηκε πολεμώντας τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ιμπραήμ, αναγνωρίζοντας το θάρρος του, διέταξε να σηκώσουν όρθιο το άψυχο σώμα του και τον φίλησε στο κεφάλι ως ένδειξη σεβασμού.

Υποδοχή και Βραβεύσεις

Η ταινία διακρίθηκε στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (1971), κερδίζοντας:
🏆 Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας
🏆 Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής
🏆 Τιμητική διάκριση στον σκηνογράφο και ενδυματολόγο Διονύση Φωτόπουλο

Ωστόσο, κατά την προβολή της στο Φεστιβάλ, υπήρξαν αντιδράσεις από το κοινό του “εξώστη”, που υποδέχτηκε την ταινία με γιουχαΐσματα. Ο Παπαμιχαήλ, ενοχλημένος από τη στάση αυτή, δήλωσε σε συνέντευξη του:
“Μίσησα την οργανωμένη οχλαγωγία του Φεστιβάλ. Δεν σεβάστηκαν τίποτα. Ντροπή τους!”

Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές παραγωγές

Με προϋπολογισμό 12.000.000 δραχμές, ο «Παπαφλέσσας» χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες υπερπαραγωγές του ελληνικού κινηματογράφου, συγκρίσιμη με μεγάλες αμερικανικές παραγωγές. Στα γυρίσματα συμμετείχαν πολλοί στρατεύσιμοι, που χρησιμοποιήθηκαν ως κομπάρσοι.

Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1971-1972, κόβοντας 297.817 εισιτήρια, και κατέλαβε τη 10η θέση ανάμεσα σε 90 ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Με τη δυναμική ερμηνεία του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τα εντυπωσιακά σκηνικά και την κινηματογραφική της αρτιότητα, η ταινία παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές καταγραφές της Ελληνικής Επανάστασης στη μεγάλη οθόνη.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση