Σημαντικές αλλαγές έρχονται από φέτος στα παραδοσιακά πανηγύρια της χώρας, καθώς ο τρόπος με τον οποίο προσφέρονταν μέχρι σήμερα φαγητά, όπως ψητά, σουβλάκια και άλλα εδέσματα, θα αλλάξει ριζικά. Ο νέος νόμος που είχε ψηφιστεί το 2023, τίθεται πλέον σε ισχύ, επιβάλλοντας νέους κανόνες για τους διοργανωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, από εδώ και στο εξής όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδιώτες ή επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν τη διοργάνωση πανηγυριών ή άλλων εκδηλώσεων με πώληση φαγητού, θα είναι υποχρεωμένοι να αναθέτουν την εστίαση σε επαγγελματικά catering. Το μέτρο στοχεύει στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και στην καλύτερη εποπτεία θεμάτων όπως η φορολογική συμμόρφωση και η πρόληψη πυρκαγιών – κυρίως όταν χρησιμοποιούνται ψησταριές σε υπαίθριους χώρους.
Η αλλαγή αυτή έχει ήδη προκαλέσει έντονους προβληματισμούς, κυρίως σε μικρούς συλλόγους και χωριά, όπου ο παραδοσιακός τρόπος λειτουργίας βασιζόταν στην εθελοντική συμμετοχή και στο χαμηλό κόστος. Πολλοί φοβούνται ότι με την υποχρεωτική εμπλοκή επαγγελματικών εταιρειών, το οικονομικό βάρος θα αυξηθεί σημαντικά, καθιστώντας δύσκολη – ή και αδύνατη – την πραγματοποίηση αρκετών εκδηλώσεων.