Η Ελλάδα κατακτά τη γευστική κορυφή του κόσμου, αυτή τη φορά μέσω των κατσικίσιων τυριών της, καθώς το διεθνές γαστρονομικό site Taste Atlas δημοσίευσε τη λίστα με τα 100 καλύτερα κατσικίσια τυριά στον κόσμο– και η ελληνική σφραγίδα είναι κάτι παραπάνω από έντονη.
Στην πρώτη θέση φιγουράρει η σφέλα, το ημίσκληρο, πικάντικο τυρί της νότιας Πελοποννήσου, με την υπόξινη γεύση και τις χαρακτηριστικές μικρές τρύπες. Ένα προϊόν ΠΟΠ από το 1996, που συνεχίζει να εντυπωσιάζει τους λάτρεις του τυριού παγκοσμίως.
Στη δεκάδα, πέντε θέσεις ανήκουν σε ελληνικά τυριά:
- Σφέλα (1η θέση)
- Φορμαέλλα Αράχωβας – Παρνασσού (5η θέση)
- Μυζήθρα (6η θέση)
- Κεφαλοτύρι (7η θέση)
- Μανούρι (10η θέση)
Σύμφωνα με το Taste Atlas, η σφέλα φτιάχνεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα στη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Η παραδοσιακή τεχνική περιλαμβάνει το κόψιμο του τυριού σε λεπτές λωρίδες (εξ ου και το όνομα “σφέλα”), την αποθήκευσή του σε άλμη και την ωρίμανση για τουλάχιστον τρεις μήνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα τυρί με γεμάτη γεύση, ιδανικό για ψήσιμο ή σερβίρισμα ως μεζές.
Πάνω από 20 ελληνικά τυριά στη λίστα των 100
Από τα 100 τυριά της λίστας, 24 είναι ελληνικά, γεγονός που αναδεικνύει τη χώρα μας ως γαστρονομική υπερδύναμη στα κατσικίσια τυριά. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- Μαστέλο (11η)
- Κατίκι Δομοκού (13η)
- Κυνομυζήθρα Κρήτης (14η)
- Γαλοτύρι (16η)
- Κοπανιστή (21η)
- Ταλαγάνι (28η)
- Μπάτζος (30η)
- Πηχτόγαλο Χανίων, Ξυνότυρο, Ανεβατό, Χλωρό, Καθούρα και άλλα.
Η πλήρης δεκάδα του Taste Atlas:
- Σφέλα – Ελλάδα
- Crottin de Chavignol – Γαλλία
- Picodon – Γαλλία
- Queijo de Cabra Transmontano – Πορτογαλία
- Φορμαέλλα Αράχωβας – Παρνασσού – Ελλάδα
- Μυζήθρα – Ελλάδα
- Κεφαλοτύρι – Ελλάδα
- Tulum Peyniri – Τουρκία
- Selles-sur-Cher – Γαλλία
- Μανούρι – Ελλάδα
Η ελληνική παράδοση στην τυροκομία, με τις βαθιές ρίζες και τις ποικιλόμορφες τοπικές συνταγές, αποδεικνύει για ακόμη μία φορά τη μοναδικότητά της, ξεχωρίζοντας στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.