Τα τρόφιμα που σήμερα μας φαίνονται… εξωπραγματικά, ενδέχεται να αποτελούν τη βασική μας διατροφή τις επόμενες δεκαετίες. Από κεφτεδάκια που «γεννιούνται» σε 3D εκτυπωτή μέχρι σούπες με πικραλίδες και noodles από φύκια, η διατροφή του μέλλοντος υπόσχεται να είναι καινοτόμα, βιώσιμη και… ανατρεπτική.
Μια νέα μελέτη από τη μελλοντολόγο Δρ. Μόργκαν Γκέι και τον κλιματολόγο Δρ. Τζόζεφ Πουρ προβλέπει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που τρεφόμαστε έως το 2050, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, της τεχνολογικής προόδου και της ανάγκης για οικολογική ισορροπία.
Από τα σκουπίδια… στο πιάτο
Όλο και περισσότερα τρόφιμα θα παρασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά ή υπολείμματα άλλων τροφών. Τα έξυπνα μηχανήματα κουζίνας θα είναι σε θέση να «μαγειρεύουν» απευθείας με πρώτες ύλες που σήμερα θεωρούνται απόβλητα.
Παράλληλα, θα αυξηθεί η χρήση εναλλακτικών υλικών όπως το σόργο, τα φύκια, οι σπόροι κολοκύθας και τα βρώσιμα αγριόχορτα, όπως οι πικραλίδες. Το σόργο, ένα ανθεκτικό δημητριακό, αναμένεται να πρωταγωνιστήσει λόγω της μεγάλης του ανθεκτικότητας στην ξηρασία.
Η κουζίνα γίνεται οικολογική
Η μελέτη κάνει λόγο και για την ανάπτυξη φαγώσιμων φυτών… πάνω στα ρούχα μας. Μια μορφή «φορητής» καλλιέργειας, μέρος της φιλοσοφίας του κλειστού οικολογικού κύκλου, όπου τίποτα δεν πάει χαμένο.
Η έννοια της «κοινωνικής διατροφής» επίσης προβλέπεται να επανέλθει δυναμικά: το μαγείρεμα και το φαγητό ως συλλογική εμπειρία και όχι ατομική συνήθεια. Τα σούπερ μάρκετ πιθανόν να δώσουν τη θέση τους σε τοπικές αγορές και αστικούς λαχανόκηπους.
Λιγότερο κρέας – περισσότερη συνεργασία με τη φύση
Οι ειδικοί συμφωνούν πως θα χρειαστεί να περιορίσουμε την κατανάλωση ζωικών προϊόντων για να προστατεύσουμε τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία μας. Η στροφή σε πιο βιώσιμες και ανθεκτικές καλλιέργειες θα είναι καθοριστική.
«Ό,τι κι αν φέρει η τεχνολογία, το φαγητό θα συνεχίσει να μας ενώνει», σημειώνει η Δρ. Γκέι. «Θα μαγειρεύουμε και θα τρώμε μαζί, διατηρώντας τη σύνδεσή μας με τη φύση και τους άλλους».