Μια πρόσφατη μελέτη στη Γαλλία αποκαλύπτει την έκταση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού και τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση «Zéro Waste France», οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 8,4 δισ. πλαστικά μπουκάλια τον χρόνο – περισσότερα από 120 μπουκάλια ανά άτομο. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (47%) δηλώνει ότι πίνει εμφιαλωμένο νερό καθημερινά, κυρίως λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του νερού βρύσης αλλά και της εύκολης πρόσβασης στα καταστήματα. Όμως αυτή η συνήθεια είναι περιβαλλοντικά μη βιώσιμη και οικονομικά ασύμφορη, καθώς το κόστος μπορεί να φτάσει έως και 200 φορές περισσότερο από το νερό της βρύσης.


Οι κίνδυνοι μετά το άνοιγμα

Η πρακτικότητα του εμφιαλωμένου νερού συχνά επισκιάζει τους κινδύνους του. Το Κέντρο Πληροφόρησης για το Νερό επισημαίνει ότι ένα ανοιγμένο μπουκάλι δεν πρέπει να καταναλώνεται πέραν των 48 ωρών. Ακόμη πιο αυστηρός, ο γιατρός Τζίμι Μοχαμέντ συμβουλεύει να απορρίπτεται μετά από μόλις 24 ώρες.

Δύο είναι οι μεγαλύτερες απειλές:

  • Μικρόβια που πολλαπλασιάζονται ιδιαίτερα όταν κάποιος πίνει απευθείας από το στόμιο.
  • Μικροπλαστικά, που μπορεί να φτάσουν έως τις 370.000 νανοσωματίδια ανά λίτρο. Οι ουσίες αυτές δρουν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες και έχουν συσχετιστεί με σοβαρές παθήσεις, όπως καρκίνο και ορμονικές διαταραχές. Όσο το νερό παραμένει στη φιάλη, ειδικά σε ζέστη ή φως, η συγκέντρωσή τους αυξάνεται.

Ένα ακριβό και ρυπογόνο δίλημμα

Το εμφιαλωμένο νερό εξακολουθεί να είναι επιλογή άνεσης για τους καταναλωτές, όμως φέρει σημαντικό οικονομικό, οικολογικό και υγειονομικό φορτίο. Το ζήτημα είναι αν οι κοινωνίες θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή τη συνήθεια ή αν θα στραφούν σε πιο ασφαλείς και βιώσιμες λύσεις για το μέλλον.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση