Η Τσικνοπέμπτη, που σηματοδοτεί τη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου, είναι μια ημέρα αφιερωμένη στο ψήσιμο κρέατος. Ο χαρακτηριστικός καπνός –η γνωστή «τσίκνα»– πλημμυρίζει τις γειτονιές, καθώς η παράδοση επιβάλλει να καταναλώνονται ψητά και λιπαρά φαγητά. Η ονομασία της ημέρας προέρχεται ακριβώς από αυτή τη συνήθεια, καθώς κάθε σπίτι ή ταβέρνα τσικνίζει το φαγητό του.
Η προέλευση του εθίμου παραμένει ασαφής, ωστόσο πολλοί το συνδέουν με τις διονυσιακές γιορτές της αρχαιότητας. Αυτές οι εορτές, που στόχευαν στην έκφραση χαράς και ευφορίας, επιβίωσαν και στη χριστιανική περίοδο, διατηρώντας το στοιχείο της γιορτής και της κατανάλωσης άφθονου φαγητού. Ο λαογράφος Δημήτρης Λουκάτος επισημαίνει πως η Τσικνοπέμπτη έχει συμβολικό χαρακτήρα, αφού θεωρείται ότι ενισχύει την ευφορία της γης. Παράλληλα, η ημέρα αυτή δίνει το έναυσμα για τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι οποίες κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με τα Κούλουμα.
Παρόμοιες παραδόσεις συναντώνται και σε άλλες χώρες. Στη Γερμανία υπάρχει η «Schmutziger Donnerstag» (Λιπαρή Πέμπτη), ενώ στις ΗΠΑ το διάσημο Mardi Gras («Λιπαρή Τρίτη») συνοδεύεται από καρναβαλικά δρώμενα. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τη γιορτή της κρεατοφαγίας. Οργανώσεις όπως η ΠΟΦΥΖΩ (Πολίτες για τα Δικαιώματα της Φύσης και της Ζωής) κατακρίνουν το έθιμο, προβάλλοντας το κίνημα του αντισπισισμού, που απορρίπτει τη διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα.
Παραδοσιακές γιορτές της Τσικνοπέμπτης στην Ελλάδα
Κάθε περιοχή της Ελλάδας γιορτάζει την Τσικνοπέμπτη με τον δικό της μοναδικό τρόπο, τηρώντας έθιμα που έχουν ρίζες αιώνων.
- Κέρκυρα – Τα Πετεγολέτσια: Στην παλιά πόλη, οι Κερκυραίοι συγκεντρώνονται στην πλατεία «Κουκουνάρα» για να συμμετάσχουν στα Πετεγολέτσια, ένα παραδοσιακό «κουτσομπολιό» που γίνεται δημόσια, με θεατρικό ύφος και πολλές δόσεις χιούμορ.
- Πάτρα – Η Γιαννούλα η Κουλουρού: Οι Πατρινοί αναβιώνουν το αστείο έθιμο της Γιαννούλας, μιας γυναίκας που πίστευε ότι θα παντρευτεί τον Άγγλο ναύαρχο Ουίλσον. Ντυμένη νύφη, περιφέρεται στο λιμάνι συνοδευόμενη από καρναβαλιστές, σε ένα σκηνικό γεμάτο γέλια και πειράγματα.
- Σέρρες – Οι φωτιές της Τσικνοπέμπτης: Στις Σέρρες, μεγάλες φωτιές ανάβουν στις γειτονιές, ενώ οι κάτοικοι ψήνουν κρέας και στη συνέχεια πηδούν πάνω από τις φλόγες. Το έθιμο περιλαμβάνει και «προξενιά», όπου κάποιος αναλαμβάνει να συνδυάσει ζευγάρια με χιουμοριστικό τρόπο.
- Κομοτηνή – Τα δώρα των αρραβωνιασμένων: Στην Κομοτηνή, η Τσικνοπέμπτη είναι συνδεδεμένη με τις σχέσεις των αρραβωνιασμένων. Ο άνδρας στέλνει στην αγαπημένη του μια κότα, ενώ εκείνη ανταποδίδει με έναν μπακλαβά και μια γεμιστή κότα, αποδεικνύοντας πως «ο έρωτας περνάει από το στομάχι».
- Ηράκλειο Κρήτης – Οι μεταμφιέσεις: Στο Ηράκλειο, οι δρόμοι γεμίζουν με μεταμφιεσμένους που τραγουδούν, χορεύουν και δημιουργούν μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Η αποκριάτικη διάθεση κορυφώνεται, δίνοντας το στίγμα της γιορτής.
Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ημέρα γεμάτη παράδοση, φαγητό και ξεφάντωμα. Είτε μέσα από το ψήσιμο κρεάτων, είτε μέσω των ιδιαίτερων εθίμων κάθε περιοχής, η γιορτή αυτή παραμένει ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κουλτούρας.