Μια ιστορική στιγμή για τη διαστημική έρευνα και την καθημερινότητα των αστροναυτών κατέγραψε η Κίνα, καθώς το πλήρωμα του Κινεζικού Διαστημικού Σταθμού απόλαυσε για πρώτη φορά ψητά φτερά κοτόπουλου σε τροχιά! Οι ταϊκοναύτες των αποστολών Shenzhou-20 και Shenzhou-21 χρησιμοποίησαν έναν νέο, ειδικά σχεδιασμένο φούρνο για το Διάστημα, ψήνοντας φτερούγες κοτόπουλου Νέας Ορλεάνης και φιλέτα μοσχαριού με μαύρο πιπέρι.

Το Κέντρο Αστροναυτών της Κίνας (ACC) δημοσίευσε βίντεο από το «διαστημικό ψήσιμο», όπου φαίνονται οι αστροναύτες να μαγειρεύουν και να απολαμβάνουν το πρώτο τους “barbecue” σε συνθήκες μικροβαρύτητας — μια στιγμή που συνδυάζει τεχνολογία, άνεση και… γήινες απολαύσεις.

Ο φούρνος αυτός αποτελεί σημαντική τεχνολογική εξέλιξη: λειτουργεί χωρίς καπνό και λάδι, πληρώντας τα αυστηρότερα ενεργειακά πρότυπα. «Μετά από εκτενείς δοκιμές και τεχνολογικές καινοτομίες, πετύχαμε ψήσιμο χωρίς καπνό στο Διάστημα», δήλωσε ο Λιου Γουέιμπο από το ACC, προσθέτοντας πως η συσκευή αντέχει πάνω από 500 κύκλους χρήσης.

Για σύγκριση, η NASA είχε επιχειρήσει το 2020 να ψήσει μπισκότα σοκολάτας στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αλλά η διαδικασία κράτησε πάνω από δύο ώρες για ένα μόνο μπισκότο. Ο κινεζικός φούρνος πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα με φτερά κοτόπουλου σε μόλις 28 λεπτά, αποδεικνύοντας ότι η διαστημική κουζίνα κάνει άλματα.

Πέρα από την τεχνολογική πρόοδο, η δυνατότητα μαγειρέματος έχει και συναισθηματική αξία για τους αστροναύτες. «Ο διαστημικός σταθμός δεν είναι μόνο εργαστήριο, είναι και σπίτι. Το μπάρμπεκιου τους ζεσταίνει την ψυχή», ανέφερε ο καθηγητής Κανγκ Γκουοχουά.

Σήμερα, το μενού των Κινέζων αστροναυτών περιλαμβάνει πάνω από 190 διαφορετικά πιάτα, ενώ χάρη στο “διαστημικό μποστάνι”, καλλιεργούν φρέσκα μαρούλια, ντοματίνια και γλυκοπατάτες, ολοκληρώνοντας πλήρεις κύκλους ανάπτυξης — από τον σπόρο έως τη συγκομιδή.

Από τα μπισκότα της NASA στα κοτόπουλα της Κίνας, φαίνεται πως η επόμενη επανάσταση στη διαστημική ζωή δεν είναι η τεχνολογία… αλλά η γεύση της πατρίδας.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση