Η 24η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της παραδοσιακής κουζίνας, τον πατσά. Ένα φαγητό που χωρίζει τους λάτρεις της γεύσης στα δύο – εκείνους που το απολαμβάνουν φανατικά και εκείνους που δεν μπορούν να το δουν ούτε ζωγραφιστό.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Πατσά ξεκίνησε από την Αγγλία, μέσω της Tripe Marketing Board, μιας επιτροπής που στόχο έχει να προωθήσει τη γνωριμία και την κατανάλωσή του διεθνώς.
Η επιλογή της ημερομηνίας συνδέεται με ένα ιστορικό γεγονός. Στις 24 Οκτωβρίου 1662, ο Άγγλος αξιωματούχος και συγγραφέας Σάμιουελ Πιπς σημείωσε στο ημερολόγιό του πως μαγείρεψε και απόλαυσε «ένα εξαιρετικό πιάτο πατσά με μουστάρδα και κόκκινο κρασί». Η αναφορά αυτή θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη περιγραφή του πιάτου στην Αγγλία και αποτέλεσε την αφορμή για τον εορτασμό.
Ο πατσάς είναι πλούσιος σε κολλαγόνο και πρωτεΐνες, ενώ παραδοσιακά θεωρείται φαγητό που βοηθά στην ανάνηψη από το αλκοόλ ή την κόπωση. Στην Ελλάδα, η κατανάλωσή του έχει μακρά ιστορία, με τα γνωστά πατσατζίδικα να αποτελούν σημείο αναφοράς για τους ξενύχτηδες και τους λάτρεις της παραδοσιακής κουζίνας.
Αν και δεν είναι σε όλους αρεστός, ο πατσάς αποτελεί ένα κομμάτι γαστρονομικής κληρονομιάς που συνδέει πολιτισμούς, εποχές και γεύσεις, αποδεικνύοντας ότι ακόμα και τα πιο απλά πιάτα μπορούν να έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία.
