Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, οι Έλληνες τιμούν τον Άγιο Φανούριο με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο: φτιάχνοντας φανουρόπιτα. Η φετινή γιορτή, που πέφτει Τετάρτη, έχει ήδη βάλει σε… κίνηση κουζίνες και social media από την προηγούμενη μέρα.
Από τα χωριά μέχρι το κέντρο της Αθήνας, χιλιάδες νοικοκυρές αλλά και νεότεροι χρήστες ανεβάζουν στο TikTok και στο Instagram βίντεο με τις συνταγές τους, αποκαλύπτοντας μυστικά για τα «τυχερά» υλικά. Η φανουρόπιτα όμως δεν είναι απλώς γλυκό∙ είναι κομμάτι της θρησκευτικής παράδοσης, καθώς οι πιστοί την πηγαίνουν στις εκκλησίες για να διαβαστεί, ζητώντας τη βοήθεια του Αγίου.
Η παράδοση, που παραμένει ζωντανή εδώ και δεκαετίες, έχει πλέον αποκτήσει και διαδικτυακή διάσταση. Στο ίντερνετ γίνεται διαμάχη για το αν η συνταγή πρέπει να έχει 7 ή 9 υλικά – άλλοι το συνδέουν με τις μέρες της Δημιουργίας και άλλοι με τα τάγματα των αγγέλων. Παρά το αυξημένο κόστος των υλικών, πολλοί δεν εγκαταλείπουν το έθιμο, ενώ ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να παραγγέλνουν έτοιμη πίτα μέσω delivery.
Αξιοσημείωτο είναι πως αρκετοί χρήστες σχολιάζουν ότι η φανουρόπιτα τους βοήθησε να βρουν χαμένα αντικείμενα ή να ξεπεράσουν καθημερινές δυσκολίες, δίνοντάς της έτσι έναν ιδιαίτερο «σύγχρονο» ρόλο. Η φανουρόπιτα παραμένει λοιπόν κάτι παραπάνω από μια παραδοσιακή πίτα∙ είναι ένα γλυκό τάμα που γεφυρώνει την πίστη με τη νέα ψηφιακή εποχή.
@dimitris__michailidis Κάνε like άμα σου άρεσε το βίντεο και ακολούθησέ με για περισσότερες εύκολες συνταγές ❤️ Μάθε πώς να φτιάξεις την πιο εύκολη και αφράτη φανουρόπιτα με 7 υλικά και χωρίς μίξερ! Μια παραδοσιακή, νηστίσιμη συνταγή γεμάτη άρωμα και γεύση, που πάντα πετυχαίνει. Δες βήμα-βήμα πώς θα φτιάξεις την τέλεια φανουρόπιτα για τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου! •485 γρ. αλεύρι που φουσκώνει •400 γρ. ζάχαρη •100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα •100 γρ. σταφίδες •1,5 κ.γ. κανέλα •675 γρ. χυμός πορτοκάλι •175 γρ. ηλιέλαιο Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, τις σταφίδες, τα χοντροσπαμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί 18×30 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 175 για περίπου 1 ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε. ENGLISH •485 g self rising flour •400 g sugar •100 g walnuts coarsely chopped •100 g raisins •1,5 tsp cinnamon •675 g orange juice •175 g sunflower oil Put the flour, sugar, cinnamon, raisins, coarsely crushed walnuts in a bowl and mix. Add the orange juice, the sunflower oil and mix until they are homogenized. Put the mixture in an oiled 18×30 cm pan and bake in a preheated oven at 175 for about 1 hour. Let it cool, sprinkle with powdered sugar and serve. #fy #fyp #foryou #foryourpage ♬ πρωτότυπος ήχος – Dimitris Michailidis
@eftymakesfood Φανουρόπιτα με 7 Υλικά Αν μεγάλωσες σε Ελλάδα ή Κύπρο, σίγουρα έχεις ακούσει για τη φανουρόπιτα. Ένα γλυκό που συνδέεται με την παράδοση του Αγίου Φανουρίου, αλλά που ταυτόχρονα είναι από τις πιο απλές και αρωματικές πίτες που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. Μου αρέσει γιατί είναι νηστίσιμη, πανεύκολη και γίνεται με μόνο 7 υλικά που όλοι έχουμε στην κουζίνα. Είναι από αυτά τα κέικ που δεν χρειάζεσαι μίξερ – μόνο ένα μπολ, ένα σύρμα, και λίγη αγάπη. Και φυσικά, το άρωμα του πορτοκαλιού και της κανέλας όταν ψήνεται… γεμίζει το σπίτι με ζεστασιά. ΥΛΙΚΑ 1 ποτήρι ελαιόλαδο 1 ποτήρι ζάχαρη 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού 1 κ.γ. κανέλα 1 κ.γ. σόδα μαγειρική ½ ποτήρι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 3 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού (προσοχή, θα αφρίσει!) και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με την κανέλα. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ρίχνουμε μέσα τα καρύδια και τα ενσωματώνουμε απαλά. Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί (28 εκ.) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. 💡 Tip: Η φανουρόπιτα είναι υπέροχη σκέτη, αλλά αν θέλεις, πασπάλισέ τη με λίγη άχνη ζάχαρη όταν κρυώσει. Σερβίρεται τέλεια με έναν ελληνικό καφέ ή ένα τσάι. #fanouropita #baking #cake #eftymakesfood #recipe ♬ I Don't Wanna Stop – The Bamboos