Ο πρώην ατζέντης και φωτογράφος του Banksy, Στιβ Λαζαρίδης, αποκάλυψε πρόσφατα ότι ο διάσημος καλλιτέχνης του δρόμου «δεν μπόρεσε ποτέ να απολαύσει τη φήμη του» λόγω της ανάγκης του να παραμείνει ανώνυμος.
Ο Λαζαρίδης, που συνεργάστηκε με τον Banksy από το 1997 έως το 2008, περιέγραψε την περίοδο εκείνη ως «ένδοξα χρόνια». Η φιλία τους ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη για το γκράφιτι. Την Πέμπτη, ο πρώην συνεργάτης του Banksy αναμένεται να διαθέσει σε δημοπρασία μια συλλογή αναμνηστικών από εκείνη την εποχή, η οποία περιλαμβάνει σπάνιες εκτυπώσεις, σχέδια, ακόμα και προσωπική αλληλογραφία. Μεταξύ των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν, το υψηλότερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει ένα στένσιλ ενός αρουραίου που κρατά τρυπάνι, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 150.000 λίρες, ενώ το εμβληματικό «Κορίτσι με το Μπαλόνι» αναμένεται να αγγίξει τις 60.000 λίρες.
Η διατήρηση της ανωνυμίας φαίνεται να έχει βαθιά σημασία για τον Banksy. Όπως δήλωσε ο Λαζαρίδης, αρχικά το έκανε για να προστατευθεί από τη δίωξη, αλλά αυτό αργότερα εξελίχθηκε σε κάτι πολύ πιο βαθύ: η ανωνυμία έγινε για τον καλλιτέχνη μια «αναγκαστική κατάσταση». «Οι άνθρωποι τον βλέπουν ως λαϊκό ήρωα, ο καθένας με τη δική του ερμηνεία για το ποιος είναι. Ο ίδιος όμως δεν μπορεί να απολαύσει τη φήμη του», εξηγεί ο Λαζαρίδης.
Για να διασφαλίσουν την ανωνυμία, τόσο ο ίδιος όσο και ο Banksy χρησιμοποιούσαν δεκάδες τηλέφωνα μιας χρήσης, ενώ για κάθε έργο ο Banksy επικοινωνούσε με νέα προπληρωμένη συσκευή. Σε κάποιο σημείο, ο Λαζαρίδης θυμάται να αγοράζει καινούριο κινητό κάθε εβδομάδα, αλλάζοντας συνεχώς καταστήματα για να μην εντοπιστούν. Ένα από τα πιο τολμηρά επιτεύγματά τους ήταν το 2004, όταν, μεταμφιεσμένος σε υπάλληλο, ο Banksy κατάφερε να τοποθετήσει ένα έργο του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Το 2008, ωστόσο, η The Mail on Sunday διεξήγαγε έρευνα ισχυριζόμενη ότι πίσω από το ψευδώνυμο Banksy κρύβεται ο Ρόμπιν Γκάνινγχαμ, κάτι που ο Λαζαρίδης είχε τότε απορρίψει. Μετά το τέλος της συνεργασίας τους, ο Λαζαρίδης άνοιξε τη δική του γκαλερί, στην οποία πωλούσε εκτυπώσεις του Banksy, και πλέον προχωρά σε αυτή τη δημοπρασία. Παρά την κριτική που δέχεται για τη διάθεση προσωπικών τους αντικειμένων, ο Λαζαρίδης υποστηρίζει ότι ο Banksy ήταν «σιωπηρά υποστηρικτικός». Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές κοντά στον καλλιτέχνη, αυτή η κίνηση του Λαζαρίδη φαίνεται να προκαλεί δυσαρέσκεια.