Η πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέλ, απορρίφθηκε καθώς δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους στο κοινοβούλιο, μετά το μποϊκοτάρισμα της διαδικασίας από το κυβερνών κόμμα. Για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος, η πρόταση έπρεπε να εγκριθεί από τουλάχιστον 200 από τους 300 βουλευτές, απαιτώντας πλειοψηφία δύο τρίτων. Ωστόσο, μόνο 195 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γου Γουόν-σικ, κήρυξε την διαδικασία «άκυρη».

Παρά την αποτυχία της πρότασης μομφής, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο, ζητώντας την αποπομπή του Γιουν, λόγω της αποτυχημένης απόπειρας του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Ο Γιουν Σουκ Γέλ βρίσκεται υπό ποινική έρευνα, μαζί με αρκετούς υπουργούς, στρατιωτικούς διοικητές και αξιωματούχους της αστυνομίας. Οι έρευνες αφορούν τους υπουργούς Εσωτερικών και Άμυνας, τον πρώην υπουργό Άμυνας, καθώς και ανώτερους στρατιωτικούς και αστυνομικούς που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση στρατιωτικού νόμου. Στρατιωτικοί εισαγγελείς και περισσότεροι από 120 αστυνομικοί συμμετέχουν στην έρευνα, ενώ το Γραφείο Διερεύνησης Διαφθοράς ξεκίνησε ξεχωριστή διαδικασία για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε κατηγορίες για εξέγερση, κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση των δικαιωμάτων των πολιτών. Αν υπάρξουν καταδίκες, οι ποινές μπορεί να κυμαίνονται από θάνατο ή ισόβια κάθειρξη για ηγεσία σε εξέγερση, μέχρι ποινές φυλάκισης για συμμετοχή σε άλλες δραστηριότητες. Η κατάχρηση εξουσίας και η παρακώλυση δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε φυλάκιση ή χρηματικά πρόστιμα. Η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στην Νότια Κορέα πραγματοποιήθηκε το 2016, αλλά δεν έχει εκτελεστεί καμία από τότε.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση