Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, Μιχαήλ Καβελασβίλι, εξελέγη νέος πρόεδρος της Γεωργίας από το αμφιλεγόμενο κοινοβούλιο της χώρας, έπειτα από 17 ημέρες έντονων διαδηλώσεων υποστηρικτών της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο 53χρονος πρώην βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» ήταν ο μόνος υποψήφιος και κέρδισε 224 από τις 225 ψήφους στο εκλεκτορικό σώμα το Σάββατο.
Η αντιπολίτευση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκλογική νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου, απέχει από τη διαδικασία, ενώ χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από το κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή του Καβελασβίλι. Μερικοί μάλιστα έπαιξαν ποδόσφαιρο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο γεγονός ότι ένας πρώην αθλητής ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Η απερχόμενη φιλοδυτική πρόεδρος, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αποκάλεσε την εκλογή «παρωδία», υπογραμμίζοντας ότι αυτή εκπροσωπεί τον μοναδικό νόμιμο θεσμό της χώρας. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε κατηγόρησε την πρόεδρο για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων και ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική μετά τη λήξη της θητείας του.
Η πολιτική αναστάτωση κλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 28 Νοεμβρίου ότι αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ μέχρι το 2028. Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις παραμένουν ισχυρές στη Γεωργία, με καθημερινές διαδηλώσεις στους δρόμους της Τιφλίδας, όπου οι διαδηλωτές ζητούν νέες εκλογές.
Ο Καβελασβίλι, επικεφαλής του κόμματος «Λαϊκή Δύναμη», το οποίο έχει κατηγορηθεί για αντιδυτική προπαγάνδα, ήταν ο συντάκτης του αμφιλεγόμενου νόμου περί «ξένων πρακτόρων». Αν και το κόμμα του συνεργάστηκε με το «Γεωργιανό Όνειρο» στις εκλογές, τώρα αυτοπροβάλλεται ως «υγιής αντιπολίτευση».
Η εκλογή του Καβελασβίλι και η πολιτική αναστάτωση προκάλεσαν ανησυχία στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν την κυβέρνηση της Γεωργίας για υπονόμευση της δημοκρατίας. Η ΕΕ καταδίκασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, ενώ οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στις βίζες Γεωργιανών αξιωματούχων. Οι διαδηλωτές ζητούν την επιβολή κυρώσεων κατά της κυβέρνησης και του ισχυρού άνδρα της χώρας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ενώ η αστυνομική βία και οι αυθαίρετες συλλήψεις έχουν προκαλέσει την κατακραυγή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Γεωργία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, με το μέλλον της να εξαρτάται από την ικανότητα της κοινωνίας να επιβάλει δημοκρατικές αλλαγές εν μέσω πολιτικών πιέσεων.