Η Stripe, η εταιρεία που εξειδικεύεται στις ψηφιακές πληρωμές, προχωρά αυτή την εβδομάδα σε περίπου 300 απολύσεις, αλλά φαίνεται πως η διαδικασία αυτή περιελάμβανε μια απρόσμενη γκάφα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Business Insider, οι υπάλληλοι που επηρεάζονται από τις απολύσεις έλαβαν ένα email που περιείχε μια εικόνα μιας πάπιας σε μορφή PDF, καθώς και λανθασμένη ημερομηνία για τη λήξη της απασχόλησής τους.
Εκπρόσωπος της Stripe επιβεβαίωσε το λάθος στο Business Insider και ανέφερε ότι εστάλη διορθωτικό email. Παρά τις απολύσεις, η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το προσωπικό της μέσα στο έτος, με στόχο να φτάσει τους 10.000 εργαζομένους.
Σε ανώνυμη πλατφόρμα συζήτησης για εργαζομένους στον τεχνολογικό τομέα, οι εργαζόμενοι της Stripe σχολίασαν χιουμοριστικά πως κάποιος θα έπρεπε να δημιουργήσει ένα προσαρμοσμένο emoji πάπιας στο Slack της εταιρείας.
Οι απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά από δύο δεκαετίες συνεχούς ανάπτυξης, κυρίως λόγω υπερβολικών προσλήψεων κατά την περίοδο της πανδημίας. Οι απολύσεις δεν εκτελούνται πάντα ομαλά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι ξυπνούν και ανακαλύπτουν ότι οι συσκευές εργασίας τους έχουν κλειδωθεί ή ότι η πρόσβαση στα γραφεία τους έχει απενεργοποιηθεί.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις, εταιρείες όπως η Better.com προκάλεσαν αντιδράσεις, όταν ο CEO απέλυσε 900 υπαλλήλους μέσω Zoom, κατηγορώντας τους ότι «έκλεβαν» επειδή δεν εργάζονταν αρκετά σκληρά. Αντίστοιχα, η CEO της PagerDuty είχε επικριθεί έντονα όταν χρησιμοποίησε λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε email για απολύσεις.
Ο CEO της Stripe, Πάτρικ Κόλισον, έχει επίσης δεχτεί κριτική για τη στάση του σε διάφορα ζητήματα. Στα τέλη του 2024, δημοσίευσε στο X (πρώην Twitter) μια ανάρτηση για την επίσκεψή του στο Τελ Αβίβ, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένων των αντιρρήσεων της Ιρλανδίας, πατρίδας του, σχετικά με τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας.
Παρά τις δυσκολίες, η Stripe παραμένει μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον τομέα των διαδικτυακών πληρωμών, με αποτίμηση που φτάνει τα 70 δισ. δολάρια. Ωστόσο, οι τελευταίες εξελίξεις υπογραμμίζουν την αλλαγή ισορροπίας μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών στον τεχνολογικό κλάδο, με τις ανησυχίες των υπαλλήλων να παραμερίζονται όλο και περισσότερο.
