Δύο ελληνικές ποικιλίες πατάτας ξεχώρισαν παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρόσφατη αξιολόγηση του Taste Atlas, με την πατάτα Νευροκοπίου να κατακτά την πρώτη θέση και την πατάτα Νάξου να βρίσκεται στην τέταρτη.
Η πατάτα Νευροκοπίου: Ηγέτης της κατάταξης
Η πατάτα Νευροκοπίου, διάσημη για τη μοναδική της γεύση και την εξαιρετική ποιότητά της, συγκέντρωσε 4,5 στα 5 αστέρια, εξασφαλίζοντας την κορυφή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η καλλιέργεια της ξεκίνησε τη δεκαετία του 1920 στο λεκανοπέδιο του Κάτω Νευροκοπίου, ενώ από το 2002 αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Πατάτα Νάξου: Σταθερή αξία στην πρώτη πεντάδα
Στην τέταρτη θέση της λίστας βρέθηκε η πατάτα Νάξου, με βαθμολογία 4,4 στα 5 αστέρια. Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι γνωστή για την πλούσια γεύση της και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλές ελληνικές συνταγές. Για την προώθηση της, κάθε χρόνο τον Αύγουστο διοργανώνεται το Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου, ένα γεγονός που προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Οι 10 καλύτερες πατάτες του κόσμου:
- Πατάτα Κάτω Νευροκοπίου (Ελλάδα)
- Yukon Gold (Καναδάς)
- Papa criolla (Κολομβία)
- Πατάτα Νάξου (Ελλάδα)
- Pataca de Galicia (Ισπανία)
- Idaho potatoes (ΗΠΑ)
- Papa púrpura (Περού)
- Lički krumpir (Κροατία)
- Pomme de terre de Noirmoutier (Γαλλία)
- Maris Piper Potatoes (Ηνωμένο Βασίλειο)
Η αναγνώριση των δύο ελληνικών ποικιλιών υπογραμμίζει την ποιότητα και τη μοναδικότητα της ελληνικής γεωργικής παραγωγής, που κερδίζει επάξια τη θέση της στην παγκόσμια αγορά.