Ανησυχία επικρατεί στη Σαντορίνη λόγω της συνεχούς σεισμικής δραστηριότητας, με χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν το νησί. Τα τελευταία 24ωρα, περισσότερες από 5.000 αναχωρήσεις έχουν καταγραφεί, ενώ μόνο χθες περίπου 2.000 άνθρωποι έφτασαν στην Αθήνα.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Αμοργό και την Ίο έχει δονηθεί από 550 σεισμούς, με 36 εξ αυτών να σημειώνονται μέσα στη νύχτα. Το πιο πρόσφατο και ισχυρότερο χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν μεγέθους 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα της Τρίτης (04/02), με επίκεντρο 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και εστιακό βάθος 14,3 χλμ. Ακολούθησαν μετασεισμοί από 3,9 έως 4 Ρίχτερ.

Αυξημένη η σεισμική δραστηριότητα – Προειδοποιήσεις ειδικών

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλη Καραστάθη, οι σεισμοί όχι μόνο δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά αντίθετα αυξάνονται. Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 240 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και 39 άνω των 4.

Η κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112, εφιστώντας την προσοχή σε κατολισθήσεις και απαγορεύοντας την πρόσβαση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Αμμούδι, η Αρμένη και το Παλιό Λιμάνι των Φηρών.

Ο ΟΑΣΠ εκτιμά ότι το φαινόμενο μπορεί να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες, ενώ ο πρόεδρός του, Ευθύμης Λέκκας, ανέφερε ότι δεν έχει καταγραφεί ακόμη κάποιος σεισμός που να μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κύριος». Πρόσθεσε πως ένας σεισμός 5,2-5,3 Ρίχτερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτόνωση των τεκτονικών δυνάμεων, ενώ τόνισε πως το ενδεχόμενο ενός σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι μικρό.

Σχολεία κλειστά και συνεχή μέτρα ασφαλείας

Σε συνεδρίαση των αρμόδιων επιστημονικών επιτροπών, αποφασίστηκε το κλείσιμο όλων των σχολείων μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, οι εκπαιδευτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις της Τήνου θα παραμείνουν κλειστές την Τρίτη.

Οι σεισμολόγοι εκφράζουν έντονη ανησυχία. Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η ακολουθία των σεισμών φέρει χαρακτηριστικά προσεισμικής δραστηριότητας, ενώ ο Νίκος Μέλης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη σεισμική ζώνη έχει τη δυνατότητα να δώσει ακόμα και σεισμό 6 Ρίχτερ.

Ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, επιβεβαίωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι διαρκής: «Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 10, καταγράφαμε σεισμούς κάθε δύο έως τέσσερα λεπτά. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, αλλά διατηρούμε την ψυχραιμία μας».

Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την κατάσταση, τόσο για τη Σαντορίνη όσο και για τα γειτονικά νησιά, καθώς το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε εκτείνεται 30 χλμ. βορειοανατολικά της Σαντορίνης, καλύπτοντας μια ζώνη περίπου 25-30 χλμ.

Η επόμενη συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00, όπου θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση