Ο Φρίντριχ Μερτς, ο χαρισματικός και αμφιλεγόμενος ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), φαίνεται πως είναι έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στη Γερμανία, μετά τις τελευταίες πρόωρες εκλογές. Ο πρώην δικηγόρος επιχειρήσεων και πολυεκατομμυριούχος υπόσχεται μια πιο συντηρητική προσέγγιση στη διακυβέρνηση της χώρας, σηματοδοτώντας μια σαφή μετατόπιση προς τα δεξιά στην οικονομική και κοινωνική πολιτική.
Αλλαγή σελίδας μετά την εποχή Μέρκελ και Σολτς
Η Γερμανία αντιμετωπίζει μια σειρά πολιτικών και οικονομικών κρίσεων από την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ το 2021, και η ηγεσία του Μερτς αναμένεται να έχει διαφορετικό ύφος από την πιο συναινετική προσέγγιση τόσο της Μέρκελ όσο και του Όλαφ Σολτς. Ο πολιτικός αναλυτής Ντάνιελ Γκόφαρτ, συν-συγγραφέας της βιογραφίας του Μερτς, σημειώνει ότι ο επικεφαλής του CDU έχει επιτύχει έναν συνδυασμό πόλωσης και αξιοπιστίας, που του επιτρέπει να κερδίζει τη στήριξη του γερμανικού εκλογικού σώματος.
Η επιστροφή του Μερτς και η πορεία προς την εξουσία
Η πολιτική καριέρα του Μερτς χαρακτηρίζεται από σκαμπανεβάσματα. Στη δεκαετία του 2000, υπήρξε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, όμως η αντιπαράθεσή του με τη Μέρκελ τον οδήγησε σε προσωρινή αποχώρηση από την πολιτική. Στο διάστημα αυτό, δραστηριοποιήθηκε ως δικηγόρος επιχειρήσεων και διετέλεσε στέλεχος της BlackRock στη Γερμανία, αποκτώντας μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
Αν και προσπάθησε αρκετές φορές να επιστρέψει στην ηγεσία του CDU, μόνο το 2022 κατάφερε να κερδίσει την προεδρία του κόμματος, μετά την ιστορική εκλογική ήττα του το 2021. Σήμερα, έχοντας το προβάδισμα για την καγκελαρία, καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές προκλήσεις, καθώς η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, με τη βιομηχανία της να δοκιμάζεται και το δημοσιονομικό φρένο (Schuldenbremse) να περιορίζει τις κυβερνητικές επιλογές.
Δυσκολίες στην οικονομία και νέες πολιτικές προτεραιότητες
Η γερμανική οικονομία περνά δύσκολες στιγμές, με τη Volkswagen να σχεδιάζει το κλείσιμο εργοστασίων και απολύσεις, ενώ μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Thyssenkrupp και η Continental, αντιμετωπίζουν κρίση. Ο περιορισμός των εξαγωγών προς την Κίνα, καθώς και η απειλή δασμών από τις ΗΠΑ, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Ο Μερτς έχει ξεκαθαρίσει πως θα ακολουθήσει πιο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με έμφαση στην πειθαρχία στις δαπάνες. Ταυτόχρονα, αναμένεται να εφαρμόσει πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική, σε αντίθεση με την προσέγγιση της Μέρκελ που άνοιξε τα σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, γεγονός που ενίσχυσε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Συνεργασία με την Ελλάδα και ευρωπαϊκές προοπτικές
Σε αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», ο Μερτς τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την επιθυμία του για ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεσμών. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στην ανάγκη επανεκκίνησης της γερμανικής οικονομίας και στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, εν μέσω των διεθνών γεωπολιτικών προκλήσεων.
«Η Γερμανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και να ενδυναμώσουμε την άμυνα της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο μεγάλος συνασπισμός και το μέλλον της Γερμανίας
Με το AfD να συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ο Μερτς έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα συνεργαστεί με την ακροδεξιά, κάτι που πιθανότατα θα τον οδηγήσει σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» με το SPD του Σολτς.
Καθώς η Γερμανία αλλάζει σελίδα, μένει να φανεί αν η πολιτική του Μερτς θα καταφέρει να αναζωογονήσει τη γερμανική οικονομία και να εδραιώσει τη χώρα ως ηγετική δύναμη στην Ευρώπη.