Όλα όσα εισάγουμε στο σώμα μας έχουν κάποια επίδραση, είτε άμεση είτε μακροπρόθεσμη – και τα τατουάζ δεν αποτελούν εξαίρεση. Πού πηγαίνει όμως το μελάνι που «χτυπάμε» στο δέρμα μας και τι συμβαίνει σε βάθος χρόνου;
Πώς «μένει» το τατουάζ στο δέρμα;
Κατά τη διαδικασία του τατουάζ, το μελάνι εισάγεται στο χόριο, τη μεσαία στιβάδα του δέρματος, η οποία περιέχει αιμοφόρα αγγεία, νευρικές απολήξεις και θύλακες τριχών. Επειδή τα κύτταρα στο χόριο ανανεώνονται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς από εκείνα της επιδερμίδας, το τατουάζ παραμένει εμφανές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σώμα, ωστόσο, αντιλαμβάνεται το μελάνι ως ξένο σώμα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα μακροφάγα, κύτταρα που καταπολεμούν ξένα σωματίδια, επιχειρούν να «καταπιούν» τις χρωστικές ουσίες, αλλά αδυνατούν να τις διασπάσουν πλήρως λόγω του μεγέθους τους. Έτσι, το μελάνι εγκλωβίζεται στο δέρμα, με αποτέλεσμα τα τατουάζ να είναι μόνιμα.
Μπορεί το μελάνι να μεταναστεύσει στο σώμα;
Αν και η μεγαλύτερη ποσότητα μελανιού παραμένει στο δέρμα, με την πάροδο των χρόνων μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να μεταφερθούν βαθύτερα. Ορισμένα εξ αυτών περνούν στο λεμφικό σύστημα και αποθηκεύονται στους λεμφαδένες.
Έρευνα του 2018 περιέγραψε την περίπτωση μιας γυναίκας με πολλαπλά τατουάζ, της οποίας οι λεμφαδένες εμφάνισαν σκουρόχρωμες χρωστικές ουσίες λόγω της μετανάστευσης του μελανιού. Αν και το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν ήταν επικίνδυνο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένη διάγνωση. Επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν αν συστατικά του μελανιού, όπως βαρέα μέταλλα, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όργανα όπως το ήπαρ.
Τι συμβαίνει όταν αφαιρούμε ένα τατουάζ;
Η θεραπεία με λέιζερ για την αφαίρεση τατουάζ διασπά τις χρωστικές ουσίες σε μικρότερα μόρια, ώστε να απομακρυνθούν πιο εύκολα από το λεμφικό σύστημα. Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επιπλέον χημικές ενώσεις, όπως οξείδια σιδήρου και ψευδαργύρου, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ήπιες δερματικές αντιδράσεις.
Με βάση τα παραπάνω, τα τατουάζ είναι κάτι παραπάνω από σχέδια στο δέρμα: αποτελούν μέρος ενός πολύπλοκου βιολογικού μηχανισμού, που το σώμα μας προσπαθεί να επεξεργαστεί και να διαχειριστεί σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.