Απατεώνες με επαγγελματικό ύφος και γνώσεις λογιστικών μεθόδων εξαπατούν ανυποψίαστους πολίτες, υποκρινόμενοι τους λογιστές ή συνεργάτες λογιστικών γραφείων. Με πρόσχημα επιδόματα, φορολογικές επιστροφές ή επείγουσες οικονομικές διευθετήσεις, ζητούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως κωδικούς e-banking και στοιχεία καρτών.

Η αυξημένη ανησυχία για το φαινόμενο οδήγησε την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) να εκδώσει ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους πολίτες για τις μεθοδεύσεις των επιτήδειων. Οι δράστες τηλεφωνούν συχνά προσποιούμενοι τον προσωπικό λογιστή του θύματος ή έναν συνεργάτη του και, με επίφαση επείγοντος, ζητούν άμεσα τραπεζικά στοιχεία, δήθεν για να ολοκληρωθεί μια δήλωση ή να καταβληθεί κάποιο επίδομα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα παραδείγματα επιδομάτων –όπως το κοινωνικό μέρισμα, το επίδομα θέρμανσης ή ακόμα και επιστροφές από την ΑΑΔΕ– για να γίνουν πιο πειστικοί.

Το κόλπο, ωστόσο, δεν περιορίζεται στις τηλεφωνικές απάτες. Οι εγκληματίες στήνουν καλοφτιαγμένες, παραπλανητικές ιστοσελίδες που μιμούνται κυβερνητικές υπηρεσίες όπως το gov.gr. Στέλνουν emails ή sms με «ειδοποιήσεις επιστροφής φόρου», οδηγώντας τα θύματα σε συνδέσμους όπου καλούνται να συμπληρώσουν τραπεζικά στοιχεία ή να επιλέξουν τράπεζα για «επαλήθευση».

email pagida
trapeza pagida

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι κανένας επαγγελματίας φοροτεχνικός δεν ζητά τραπεζικά στοιχεία, κωδικούς ή OTP μέσω τηλεφώνου, email ή εφαρμογών μηνυμάτων.

Οι 5 βασικές συμβουλές της Ομοσπονδίας για την ασφάλεια των πολιτών:

  1. Ποτέ μην αποκαλύπτετε τραπεζικούς κωδικούς ή στοιχεία καρτών, σε καμία μορφή επικοινωνίας.
  2. Ελέγχετε τον αριθμό που σας καλεί· αν δεν είναι γνωστός ή συνηθισμένος, τερματίστε τη συνομιλία.
  3. Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε εσείς τον λογιστή σας στο επιβεβαιωμένο νούμερο.
  4. Αποφύγετε να ανοίγετε links ή συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς, ακόμα κι αν το μήνυμα φαίνεται «επίσημο».
  5. Αν υποψιαστείτε ή διαπιστώσετε απάτη, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα σας και κάντε καταγγελία στην αστυνομία ή στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ευαισθητοποίηση και η επαγρύπνηση παραμένουν η καλύτερη άμυνα απέναντι στις ψηφιακές παγίδες που στήνονται με αυξανόμενη συχνότητα και επιτηδειότητα.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση