Τα απολιθώματα ενός νέου γένους και είδους μεγάλου θηρόποδου δεινοσαύρου ανακαλύφθηκαν στον γεωλογικό σχηματισμό Balabansai στο Κιργιστάν, ο οποίος χρονολογείται στη Μέση Ιουρασική Περίοδο.
Ο δεινόσαυρος αυτός, που έζησε πριν από περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια, ονομάστηκε επιστημονικά Alpkarakush kyrgyzicus. Η ερευνητική ομάδα, που δημοσίευσε τα ευρήματά της στην επιθεώρηση Zoological Journal of the Linnean Society, ανέφερε ότι ο δεινόσαυρος είχε μήκος σώματος μεταξύ 7 και 8 μέτρων.
Ανατομικά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά
Ο Alpkarakush kyrgyzicus είχε ένα ιδιαίτερο «φρύδι» στο οπισθοκογχικό οστό του κρανίου του, που υποδηλώνει την πιθανή παρουσία ενός κέρατος. Ανήκει στην οικογένεια των Metriacanthosauridae, μια ομάδα μεσαίου έως μεγάλου μεγέθους θηροπόδων δεινοσαύρων που διακρίνονται για τα ψηλά τοξωτά κρανία τους, τις επιμήκεις νευρικές ράχες και τα λεπτά πίσω άκρα.
«Τα θηρόποδα είναι μια από τις σημαντικότερες μεγάλες ομάδες δεινοσαύρων, που περιλαμβάνουν αρπακτικά όπως ο Τυραννόσαυρος και ο Αλλόσαυρος, καθώς και τα σύγχρονα πουλιά. Παρόμοια με το πώς οι τίγρεις ζουν μόνο στην Ασία και τα λιοντάρια κυρίως στην Αφρική, έτσι και οι διαφορετικοί τύποι θηροπόδων είχαν γεωγραφικά περιορισμένη κατανομή. Μέχρι τώρα, η περιοχή μεταξύ κεντρικής Ευρώπης και Ανατολικής Ασίας δεν είχε αποδείξεις για την παρουσία μεγάλων αρπακτικών δεινοσαύρων», δήλωσε ο καθηγητής Όλιβερ Ράουχουτ από το Παλαιοντολογικό-Γεωλογικό Μουσείο του Μονάχου, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ίδιο σημείο βρέθηκαν απολιθώματα δύο νεαρών δεινοσαύρων του ίδιου είδους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Alpkarakush kyrgyzicus ίσως ακολουθούσε συλλογικές τακτικές στον τρόπο ζωής ή/και απόκτησης τροφής.