japan man monaksia YrDlqKZkM5fB14LR

Η Νότια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ανησυχητικό κοινωνικό φαινόμενο: τον «μοναχικό θάνατο» ή godoksa, όπου άνθρωποι, κυρίως μεσήλικες και ηλικιωμένοι άντρες, πεθαίνουν απομονωμένοι χωρίς κανείς να αντιληφθεί την απουσία τους.

Οι αρχές στη Σεούλ αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ανακοίνωσαν την πρόθεση να δαπανήσουν 327 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο τη δημιουργία μιας πόλης «χωρίς μοναξιά». Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει 24ωρες γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, συχνές επισκέψεις σε άτομα με ανάγκη επαφής και άλλα μέτρα για την κοινωνική επανένταξη όσων αισθάνονται αποκομμένοι.

Η μοναξιά αποτελεί ένα διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα στη χώρα, κυρίως για άνδρες ηλικίας 50-60 ετών που αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα των godoksa. Η γήρανση του πληθυσμού και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς οι θάνατοι υπερβαίνουν πλέον τις γεννήσεις. Επιπλέον, οι κοινωνικές πιέσεις που επικρατούν στη Νότια Κορέα, όπως οι υψηλές προσδοκίες για προσωπικές επιτυχίες και η σημασία της οικογένειας, συμβάλλουν σε συναισθήματα μοναξιάς και ανεπάρκειας, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων γενεών, όπως οι Millennials και η Gen Z.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, η δημοτική αρχή της Σεούλ έχει θέσει σε εφαρμογή δράσεις όπως η δημιουργία προγραμμάτων που προωθούν την κοινωνικοποίηση μέσω της κηπουρικής, του αθλητισμού και των λεσχών βιβλίου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νομοθεσία για την πρόληψη και διαχείριση του μοναχικού θανάτου, προσφέροντας οικονομική στήριξη σε νέους που αντιμετωπίζουν απομόνωση, ώστε να επανενταχθούν κοινωνικά.

Αυτό το κοινωνικό ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στη Νότια Κορέα. Παρόμοια φαινόμενα καταγράφονται σε χώρες όπως η Ιαπωνία, όπου αναφέρεται ως hikikomori και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου η μοναξιά έχει αναγνωριστεί ως δημόσια απειλή.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν τη μοναξιά ως επιδημία, με τη δημιουργία αντίστοιχων προγραμμάτων για την κοινωνική απομόνωση και την ψυχική υποστήριξη.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση