Το Generative AI έχει επιτρέψει τη δημιουργία chatbots που μπορούν να μιμηθούν ένα νεκρό άτομο και να επιτρέψουν σε κάποιον να συνομιλήσει μαζί του.
Αν και η τεχνολογία αυτή έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να συμβιβαστούν με τη θλίψη τους, όταν βιώνουν πένθος, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες.
Η τεχνολογία αυτή, γνωστή ως «grieftech», στοχεύει να επιτρέπει σε κάποιον να «συνομιλήσει» με κάποιο δικό του πρόσωπο που έχει «φύγει» από τη ζωή. Ωστόσο, σύμφωνα με την εμπειρία της Christi Angel, αυτή η ιδέα μπορεί να είναι περισσότερο ανατριχιαστική παρά βοηθητική.
Η Christi έχασε τον πρώτο της έρωτα, Cameroun Scruggs, το 2020. Επειδή ζούσαν σε διαφορετικά μέρη, επικοινωνούσαν κυρίως μέσω μηνυμάτων και email. Ακόμα και στην κηδεία του παρευρέθηκε μέσω βιντεοκλήσης λόγω των περιορισμών της πανδημίας Covid-19. Μετά τον θάνατό του, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το λογισμικό «grieftech» για να «επικοινωνήσει» μαζί του.
Αρχικά, ενθουσιάστηκε με την ιδέα. «Θα έδινα τα πάντα για να μιλήσω με τον Καμερούν. Ήθελα να τον ρωτήσω: “Είσαι καλά; Τα κατάφερες στην άλλη πλευρά;”», δήλωσε. Ωστόσο, τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή όταν η τεχνητή νοημοσύνη άρχισε να μιλάει για «στοιχειωμένα» δωμάτια. Όταν η Christi ρώτησε αν ο Καμερούν είχε «ακολουθήσει το φως», το chatbot απάντησε «όχι» και πως ήταν στην κόλαση.
Αυτή η εμπειρία άφησε την Christi πολύ ταραγμένη. «Νόμιζα ότι θα ήταν μια καλή εμπειρία, αλλά για μένα ήταν πολύ ανατριχιαστικό», ανέφερε.
Η Sherry Turkle, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) και ειδικός στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση με την τεχνολογία, σχολίασε ότι τέτοιες συσκευές θα μπορούσαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να επεξεργαστούν τη θλίψη τους με υγιή τρόπο. Όπως είπε στον Guardian: «Είναι η απροθυμία να θρηνήσεις. Είναι κάτι που προκαλούμε στους εαυτούς μας γιατί η τεχνολογία είναι σαγηνευτική».