Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η σύγκρουση στην Ουκρανία και η διεθνής διάσταση της

Τρία χρόνια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι δύσκολο να θεωρηθεί ο πόλεμος ως μια περιορισμένη «περιφερειακή σύγκρουση». Όπως τονίζεται από τους αναλυτές, η σύγκρουση που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, με την ρωσική στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συγκρούσεις από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με δεκάδες χώρες να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα.

Η διεθνής διάσταση του πολέμου είναι όλο και πιο έντονη. Η Ουκρανία μάχεται για την «δημοκρατία» και η Ρωσία, από την πλευρά της, δηλώνει ότι πολεμά ενάντια στην αμερικανική ηγεμονία και τη «συλλογική Δύση». Η σύγκρουση αυτή εντάθηκε με την υποστήριξη που έλαβαν και οι δύο πλευρές από διάφορες χώρες και κυβερνήσεις. Η Ρωσία έχει αποδεχτεί βοήθεια από χώρες όπως το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ενώ η Κίνα παρέχει σημαντική υποστήριξη στην οικονομία της Ρωσίας μέσω της αγοράς πετρελαίου και άλλων πόρων.

Η Ουκρανία, από την άλλη, έχει λάβει βοήθεια αξίας άνω των 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει τη χώρα με προηγμένα όπλα και εξοπλισμό, ενισχύοντας έτσι τις στρατηγικές της Ουκρανίας και αποτρέποντας μια πιθανή «συντριπτική ήττα». Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί την ένταξη της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Ωστόσο, οι διεθνείς υποστηρικτές του πολέμου έχουν εκδηλώσει αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή τους. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, η υποστήριξη φαίνεται να μειώνεται, ειδικά καθώς η σύγκρουση έχει μπει στην τέταρτη χρονιά της. Οι ηγέτες της Δύσης διστάζουν να προχωρήσουν σε πλήρη κλιμάκωση, ενώ οι εκκλήσεις από την Ουκρανία για ενίσχυση με όπλα μεγάλου βεληνεκούς απέναντι στη Ρωσία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεκπλήρωτες.

Η Κίνα, για τη δική της πλευρά, συνεχίζει να υποστηρίζει τη Ρωσία χωρίς να παραβιάζει άμεσα τις δυτικές κυρώσεις, προσφέροντας ταυτόχρονα τεχνολογικά μέσα και οικονομική στήριξη. Ωστόσο, η στήριξη αυτή της Κίνας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις εξελίξεις στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς η σύγκρουση της Βόρειας Κορέας με το Νότιο Κορέα μπορεί να προκαλέσει νέες αναταράξεις.

Οι συνέπειες αυτής της σύγκρουσης είναι ήδη παγκόσμιες, με τον πόλεμο να θυμίζει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η σύγκρουση μαίνεται με φθορά και διαρκείς απώλειες. Η Ρωσία, παρ’ όλο που έχει ενισχυθεί από σύμμαχες χώρες, συνεχίζει να χάνει χιλιάδες στρατιώτες κάθε μήνα, ενώ η Ουκρανία αντέχει μόνο με την υποστήριξη της Δύσης. Οι δυτικές χώρες, όμως, φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στα εσωτερικά τους προβλήματα και λιγότερο στη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μέλλον του πολέμου εξαρτάται πλέον από τις αποφάσεις των μεγάλων δυνάμεων, κυρίως του ΝΑΤΟ και της Κίνας. Εάν η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία μειωθεί, η Ουκρανία θα μπορούσε να βρεθεί σε δύσκολη θέση. Αντίστοιχα, η αποχώρηση της κινεζικής υποστήριξης από τη Ρωσία θα μπορούσε να αναγκάσει την Μόσχα να επαναξιολογήσει τις στρατηγικές της.

Η σύγκρουση συνεχίζει να εξελίσσεται και να ανατρέπει τις διεθνείς ισορροπίες, με τη συμμετοχή νέων δυνάμεων και τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από χώρες με στρατηγικά συμφέροντα.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση