Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ για τις δεξιότητες των ενηλίκων, που διεξάγεται σχεδόν κάθε δέκα χρόνια και φέτος περιλαμβάνει 31 χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση του εγγραματισμού στον δυτικό κόσμο όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά χειροτερεύει, καθώς σχεδόν το 20% των ενηλίκων στις ανεπτυγμένες χώρες διαθέτουν δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής και απλών αριθμητικών πράξεων που αντιστοιχούν ή είναι χειρότερες από αυτές ενός μαθητή της πέμπτης δημοτικού. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά αυτά σε προηγούμενες έρευνες είχαν ξεπεράσει το 26%.
Η έρευνα Adult Skills αξιολογεί τις δεξιότητες ενηλίκων και νέων ατόμων σε εργάσιμη ηλικία (16-65 ετών) σε τρεις βασικούς τομείς: αλφαβητισμός, αριθμητικός αλφαβητισμός και ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, κυρίως σε περιβάλλοντα που απαιτούν τη χρήση τεχνολογίας. Ο αλφαβητισμός περιλαμβάνει την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής, καθώς και την κατανόηση και ερμηνεία του γραπτού και προφορικού λόγου. Στόχος της έρευνας είναι να αναδείξει πώς οι ενήλικες χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους στην αγορά εργασίας, στην κοινωνία και στην πολιτική ζωή.
Αν και η Ελλάδα σημειώνει υψηλά επίπεδα επάρκειας στις ξένες γλώσσες και το ποσοστό νέων αποφοίτων με πτυχία στις φυσικές επιστήμες είναι σχετικά υψηλό, το ποσοστό των ενηλίκων με χαμηλές δεξιότητες παραμένει ανησυχητικά υψηλό σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες στην Ελλάδα ανήκουν στην κατώτερη βαθμίδα αλφαβητισμού, ενώ σχεδόν τρεις στους δέκα αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις αριθμητικές δεξιότητες.
Αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό καθώς, παρά τη βελτίωση της εκπαίδευσης, οι δεξιότητες των ενηλίκων συνεχώς χειροτερεύουν, δημιουργώντας ένα χάσμα που διαχωρίζει τους μορφωμένους από τους λιγότερο μορφωμένους. Επιπλέον, η έρευνα επισημαίνει πως πολλές ελληνικές επιχειρήσεις επιλέγουν να προσλάβουν εργαζομένους με περιορισμένες δεξιότητες, γεγονός που εντείνει το φαινόμενο του “brain drain”.