Για πρώτη φορά, θαλάσσιοι βιολόγοι κατέγραψαν στο φως της ημέρας ένα Melanocetus johnsonii, γνωστό και ως μαύρο διαβολόψαρο, σε απόσταση αναπνοής από την επιφάνεια του Ατλαντικού Ωκεανού.
Απρόσμενη εμφάνιση στα ρηχά νερά
Το συγκεκριμένο είδος ζει συνήθως σε βάθη από 200 έως 2.000 μέτρα, γεγονός που καθιστά την παρατήρησή του κοντά στην επιφάνεια εξαιρετικά σπάνια. Η εμφάνιση του ψαριού σημειώθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2025, μόλις δύο χιλιόμετρα από την παραλία San Juan της Τενερίφης. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανακάλυψη και η σύντομη επιβίωση
Η Laia Valor, βιολόγος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Condrik-Tenerife, βρισκόταν σε αποστολή μελέτης καρχαριών όταν παρατήρησε ένα περίεργο μαύρο αντικείμενο στα ρηχά. Πλησιάζοντας, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για ένα ζωντανό μαύρο διαβολόψαρο, ένα γεγονός πρωτόγνωρο για την περιοχή.
Η ομάδα επιστημόνων αφιέρωσε αρκετές ώρες στην παρατήρησή του, όμως το θηλυκό ψάρι ήταν ήδη τραυματισμένο και δεν κατάφερε να επιβιώσει για πολύ. Μετά τον θάνατό του, μεταφέρθηκε στο Μουσείο Φύσης και Αρχαιολογίας (MUNA) στη Σάντα Κρουζ, όπου θα μελετηθεί περαιτέρω.
Τι σημαίνει αυτή η εμφάνιση;
Η παρουσία του Melanocetus johnsonii σε τόσο ρηχά νερά αποτελεί μυστήριο. Οι ειδικοί υποθέτουν ότι μπορεί να οφείλεται σε ασθένεια, θαλάσσια ρεύματα, φυγή από αρπακτικό ή ακόμη και σε περιβαλλοντικές αλλαγές. Η Condrik τονίζει ότι ίσως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη ευρύτερης διαταραχής στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κάτι που βρίσκεται υπό διερεύνηση.
Ένα σπάνιο και μυστηριώδες είδος
Το μαύρο διαβολόψαρο ανήκει στην οικογένεια των πεσκανδρίτσων και είναι ένα από τα πλέον δυσεύρετα πλάσματα των ωκεανών. Διακρίνεται από τα κοφτερά δόντια και τον χαρακτηριστικό φωτεινό προεξέχοντα σχηματισμό στο κεφάλι του, που χρησιμεύει ως δόλωμα για να προσελκύει ανυποψίαστα θηράματα – μια ιδιότητα που έγινε ευρύτερα γνωστή μέσα από την ταινία Finding Nemo.
Το συγκεκριμένο είδος ενδημεί σε τροπικά και υποτροπικά νερά, αλλά η γνώση μας για αυτό παραμένει περιορισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μόλις οκτώ αρσενικά δείγματα.
Η μοναδική βιοποικιλότητα των Καναρίων Νήσων
Η παρουσία ενός τόσο σπάνιου οργανισμού στα νερά της Τενερίφης αποτελεί υπενθύμιση της πλούσιας θαλάσσιας ζωής που φιλοξενεί η περιοχή. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα νερά των Καναρίων Νήσων αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους επιστημονικής έρευνας, λόγω της εξαιρετικής βιοποικιλότητάς τους.