Η Σαντορίνη και η Αμοργός βρίσκονται στο επίκεντρο της γεωλογικής παρακολούθησης, καθώς οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Στην περιοχή δεσπόζει το ενεργό ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο έρευνας λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ανέφερε ότι η κατάσταση δείχνει τάσεις ύφεσης, καθώς η συχνότητα των σεισμών μειώνεται. Παρόλα αυτά, παρατηρείται ένα διαφορετικό φαινόμενο από τα συνηθισμένα, το οποίο οι ειδικοί συνεχίζουν να μελετούν.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που προβλημάτισε τους επιστήμονες ήταν ένα παράξενο βουητό που συνόδευε τους τελευταίους σεισμούς. Όπως εξήγησε ο κ. Καραστάθης, το ηχητικό αυτό φαινόμενο σχετίζεται με μικρές συνεχείς δονήσεις, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για μια μορφή ηφαιστειακής διέγερσης. Ωστόσο, αυτή η δραστηριότητα σταμάτησε γρήγορα, και πλέον το βουητό δεν είναι ανιχνεύσιμο.

Καμία ανησυχία για το ηφαίστειο του Κολούμπο

Ο ηφαιστειολόγος Γεώργιος Βουγιουκαλάκης, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των ενεργών ηφαιστείων του Αιγαίου, δήλωσε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή έχει μειωθεί αισθητά. Αν και δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει πλήρης ύφεση, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι οι σεισμοί προέρχονται κυρίως από θραύση πετρωμάτων, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό σχετίζεται με την κίνηση ρευστών από το εσωτερικό της γης. Όσον αφορά το ηφαίστειο του Κολούμπο, ξεκαθάρισε πως δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Παρότι στην περιοχή της Νέας Καμένης έχει καταγραφεί κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα από τον Ιούλιο, η τρέχουσα σεισμικότητα δυσκολεύει την ακριβή αξιολόγηση του φαινομένου. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και, όπως τονίζουν, μόνο ο χρόνος θα δείξει αν η δραστηριότητα αυτή θα έχει κάποια περαιτέρω εξέλιξη.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση