Η αγαπημένη γεύση του τζιν κινδυνεύει να μεταβληθεί εξαιτίας των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Ο λόγος; Τα μούρα αρκεύθου – βασικό αρωματικό συστατικό στο ποτό – επηρεάζονται από τις κλιματικές μεταβολές, χάνοντας τις πτητικές ενώσεις που καθορίζουν τη χαρακτηριστική του γεύση.
Ερευνητές του Διεθνούς Κέντρου Ζυθοποιίας και Αποσταγμάτων (ICBD) του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Εδιμβούργο διαπίστωσαν ότι η ποσότητα βροχής και η ηλιοφάνεια κάθε χρονιάς αλλάζουν σημαντικά το χημικό προφίλ των καρπών. Όπως σημειώνει ο δρ Μάθιου Πόλεϊ, ένα υγρό έτος μπορεί να μειώσει έως και 12% τις αρωματικές ουσίες των μούρων – γεγονός που επηρεάζει άμεσα το τελικό απόσταγμα.
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν μούρα από διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Βαλκάνια κ.ά.), που είχαν συλλεχθεί σε διαφορετικές χρονιές. Με τη βοήθεια αέριας χρωματογραφίας, εντόπισαν σαφείς αποκλίσεις στις γευστικές νότες – από εσπεριδοειδή και ρητίνες, έως ανθώδεις τόνους – οι οποίες οφείλονταν κυρίως στις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης και της ξήρανσης.
Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, καθηγήτρια Άνι Χιλ, τόνισε πως οι αλλαγές αυτές θέτουν νέες προκλήσεις για τη βιομηχανία του τζιν, που στηρίζεται στην ποιότητα και τη σταθερότητα των πρώτων υλών. Όπως λέει, οι λιγότερο υδατοδιαλυτές ενώσεις είναι οι πιο ευάλωτες στην ξήρανση, γεγονός που επηρεάζει τελικά τη γεύση του ποτού.
Με την αγορά του τζιν να ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια και την καταναλωτική απαίτηση για ποιότητα να αυξάνεται, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φαίνεται πως δεν περιορίζονται μόνο στη γεωργία – φτάνουν μέχρι και στο ποτήρι μας.