Το Κατάρ αναμένεται να διενεργήσει δημοψήφισμα που θα καθορίσει την τύχη των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη χώρα το 2021.
Κατά τις εκλογές αυτές, επιλέχθηκαν τα δύο τρίτα των μελών του Συμβουλίου της Σούρα, της άνω Βουλής του Κατάρ. Ωστόσο, η διαδικασία προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς ορισμένα μέλη της φυλής Αλ Μουρά, μιας από τις μεγαλύτερες φυλές Βεδουΐνων στον Κόλπο, διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου. Η φυλή αυτή, με ρίζες από την ανατολική Σαουδική Αραβία, αντιτάχθηκε στον εκλογικό νόμο, ο οποίος απαγόρευε στους Καταριανούς των οποίων η οικογένεια δεν ζούσε στο Κατάρ πριν από το 1930 να συμμετέχουν στις εκλογές.
Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, χαρακτήρισε τις εκλογές ως «πείραμα» που δοκιμάστηκε, και μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων, η κυβέρνηση πρότεινε συνταγματικές αλλαγές. Ο ίδιος επισήμανε ότι το Συμβούλιο της Σούρα δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο σε ένα δημοκρατικό σύστημα, και ότι οι αρμοδιότητές του δεν θα αλλάξουν, ανεξαρτήτως του αν τα μέλη του εκλέγονται ή διορίζονται.
Το δημοψήφισμα, το οποίο θα είναι δεσμευτικό, θα αφορά τις προτεινόμενες τροπολογίες. Το Συμβούλιο έχει νομοθετική εξουσία και εγκρίνει τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό, αλλά δεν ασκεί έλεγχο σε ζητήματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομικής πολιτικής. Ο σεΐχης Ταμίμ τόνισε πως η εκλογική διαδικασία προκάλεσε εντάσεις μεταξύ οικογενειών και φυλών, και το Κατάρ προσπαθεί να τις αντιμετωπίσει προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.