Οι ελληνικές θάλασσες είναι πλούσιες σε καρχαρίες και σαλάχια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η περιβαλλοντική οργάνωση iSea από καταγραφές που καλύπτουν μια περίοδο 90 ετών.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 4540 καταγραφές, που περιλαμβάνουν 33 είδη καρχαριών, 29 είδη σαλαχιών και βάτων, καθώς και μία χίμαιρα. Αυτά τα δεδομένα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως πτυχιακές εργασίες, κοινωνικά δίκτυα, βάσεις δεδομένων βιοποικιλότητας, επιστημονικά έργα και την Επιστήμη των Πολιτών.
Η Ρωξάνη Ναασάν Αγά – Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων της iSea, τόνισε ότι περίπου το 55% των καταγραφών δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ το 20% προέρχεται από την Επιστήμη των Πολιτών. Ειδικότερα, πάνω από 2500 καταγραφές έγιναν από το 2010 μέχρι το 2023, γεγονός που καταδεικνύει τη σημαντική αύξηση της γνώσης γύρω από αυτά τα είδη τα τελευταία χρόνια. Η ερευνήτρια δημιούργησε έναν χάρτη με όλες τις καταγραφές των τελευταίων 90 ετών, αποκαλύπτοντας ότι καρχαρίες και σαλάχια έχουν ευρεία κατανομή σε όλες τις ελληνικές θάλασσες.
Αν και η παρουσία των χονδριχθύων (καρχαρίες, σαλάχια, βάτοι και χίμαιρες) στις ελληνικές θάλασσες είναι γνωστή από την εποχή του Αριστοτέλη, μόνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει ξεκινήσει συστηματική έρευνα πάνω στην οικολογία και βιολογία τους. Η νέα μελέτη στοχεύει να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της κατανομής αυτών των ειδών και να αποτελέσει βάση για νέα ερευνητικά προγράμματα.
Τα ευρήματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης για τους Καρχαρίες και τα Σαλάχια (EEA 2024), που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 24 Οκτωβρίου. Το συνέδριο θα συγκεντρώσει ειδικούς από όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, με σκοπό να ενισχύσει τη συνεργασία για την προστασία αυτών των σημαντικών ειδών, δίνοντας έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, όπου η γνώση είναι περιορισμένη.