75668857007 20241014 t 023009 z 584409215 rc 2 jjaanp 0 v 0 rtrmadp 3 spaceexplorationstarship mk3zLXMzJ9HN4255

Η SpaceX δημοσίευσε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό βίντεο που καταγράφει καρέ-καρέ τη σημαντική επιτυχία που σημειώθηκε στην τελευταία δοκιμαστική πτήση του Starship, κατά την Πτήση 5 (Flight 5).

Το βίντεο δείχνει τις κάμερες που ήταν τοποθετημένες στον προωθητικό πύραυλο Super Heavy, καθώς αυτός επέστρεφε και πιανόταν από τις γιγαντιαίες «δαγκάνες» στην πλατφόρμα, που είναι γνωστές ως «Mechazilla», για να μπορέσει να επαναχρησιμοποιηθεί.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 3:25 μ.μ. ώρα Ελλάδας, την Κυριακή, από το Starbase της SpaceX στο Νότιο Τέξας. Το Starship, συνδεδεμένο με τον τεράστιο προωθητικό πύραυλο Super Heavy, εκτέλεσε την πέμπτη του δοκιμαστική πτήση, καταφέρνοντας να πραγματοποιήσει επιτυχώς μια πτήση σε τροχιά που διήρκεσε μία ώρα. Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο επέστρεψε στην ατμόσφαιρα και προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια στον Ινδικό Ωκεανό, δυτικά της Αυστραλίας.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της αποστολής ήταν η επιστροφή του προωθητικού πυραύλου Super Heavy. Μόλις δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση, το πρώτο στάδιο του πυραύλου επέστρεψε στην πλατφόρμα εκτόξευσης, όπου η γιγαντιαία «Mechazilla» τον συνέλαβε στον αέρα. Αυτή η καινοτομία αποτελεί καρπό πολυετών δοκιμών και χιλιάδων ωρών εργασίας των μηχανικών της SpaceX για τη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής.

Η SpaceX είχε ως εναλλακτική επιλογή την προσθαλάσσωση του πυραύλου στον Κόλπο του Μεξικού, εάν τα δεδομένα της πτήσης δεν επέτρεπαν την ασφαλή σύλληψή του στην πλατφόρμα, όπως είχε συμβεί σε προηγούμενες δοκιμές. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εταιρεία, η ασφάλεια του κοινού και της ομάδας παραμένει προτεραιότητα και η επιστροφή του πυραύλου επιχειρείται μόνο υπό κατάλληλες συνθήκες.

Το Starship και ο πύραυλος Super Heavy, όταν συνδέονται, έχουν ύψος σχεδόν 122 μέτρα. Ο Super Heavy διαθέτει 33 κινητήρες Raptor, ενώ το ίδιο το Starship έχει έξι κινητήρες. Στην προηγούμενη δοκιμαστική πτήση, την Πτήση 4, η SpaceX πέτυχε την επιστροφή του Starship, αν και υπήρξαν ζημιές στα πτερύγιά του λόγω της θερμότητας από την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα. Ο πύραυλος Super Heavy τότε είχε προσθαλασσωθεί ομαλά στον Κόλπο του Μεξικού.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση