b30321e07866ea4971477db6739f3fcd l YX4ywM0M00UbG4Wn

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα θα καθορίζεται πλέον βάσει τεσσάρων βασικών κριτηρίων, μετά την κύρωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς.

Αυτά τα κριτήρια είναι η αγοραστική δύναμη των μισθών, το γενικό επίπεδο και η κατανομή των μισθών, ο ρυθμός αύξησης των μισθών, και τα επίπεδα παραγωγικότητας σε βάθος χρόνου.

Το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής που συστάθηκε από το υπουργείο Εργασίας παραδόθηκε στην υπουργό Νίκη Κεραμέως και κοινοποιήθηκε στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Το νέο σύστημα προβλέπει αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού με βάση έναν συντελεστή που συνυπολογίζει την ετήσια μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή και την αγοραστική δύναμη των μισθών. Σε περίπτωση που η οικονομία βρίσκεται σε σημαντική ύφεση, δεν θα γίνεται αναπροσαρμογή.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με στόχο το 80%. Δεδομένου ότι στην Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι χαμηλό, η οδηγία απαιτεί τη δημιουργία σχεδίου δράσης για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων αυτών, το οποίο θα επικαιροποιείται ανά πενταετία. Το σχέδιο αυτό θα παρακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της οδηγίας.

Leave a Comment

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

    Αφήστε μια απάντηση