Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Microbiology αναδεικνύει μια πρωτοποριακή προσέγγιση για τη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, χρησιμοποιώντας το παράσιτο Toxoplasma gondii.
Το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο βρίσκεται συνήθως στα περιττώματα των γατών, έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μπορεί να διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, ο οποίος συνήθως προστατεύει τον εγκέφαλο από επιβλαβείς ουσίες.
Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, διερεύνησε τη δυνατότητα τροποποίησης του Toxoplasma gondii ώστε να χρησιμοποιηθεί ως όχημα μεταφοράς φαρμάκων απευθείας στα νευρικά κύτταρα που έχουν προσβληθεί από ασθένειες. Οι ερευνητές τροποποίησαν το παράσιτο για να μεταφέρει την πρωτεΐνη MeCP2, η οποία θεωρείται πολλά υποσχόμενη για τη θεραπεία του συνδρόμου Ρετ, μιας σπάνιας νευρολογικής διαταραχής που προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο MECP2.
Στα πειράματα, το τροποποιημένο παράσιτο παρήγαγε με επιτυχία την πρωτεΐνη και την παρέδωσε σε εγκεφαλικά οργανοειδή και ποντίκια, όπου έφτασε στους στόχους του, δηλαδή στα προσβεβλημένα κύτταρα. Η προσέγγιση αυτή ανοίγει τον δρόμο για τη στοχευμένη θεραπεία πολλών άλλων νευρολογικών παθήσεων που συνδέονται με δυσλειτουργία των πρωτεϊνών.
Παρά τις ελπιδοφόρες αυτές εξελίξεις, η μέθοδος απέχει ακόμα από την εφαρμογή της στην κλινική πράξη, καθώς απαιτούνται περαιτέρω πειράματα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της. Ένα από τα επόμενα βήματα περιλαμβάνει την τροποποίηση του παράσιτου ώστε να πεθαίνει μετά την παράδοση της θεραπείας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές παρενέργειες ή βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα.
Αν και η εφαρμογή αυτής της τεχνικής μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, η προοπτική της χρήσης τροποποιημένων παρασίτων για την παροχή θεραπείας στον εγκέφαλο αποτελεί σημαντική πρόοδο στην έρευνα για την αντιμετώπιση νευρολογικών διαταραχών.