Ο Βάιος Λάππας, πρόεδρος του Τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, μιλώντας στην εκπομπή “Update” της ΕΡΤNews με τον Χρήστο Παγώνη, ανέδειξε τα κεντρικά σημεία του προγράμματος σπουδών του τμήματος, που περιλαμβάνει καινοτομίες όπως drones, δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη.
Αναφέρθηκε επίσης στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Iris 2, αντίστοιχο του Starlink του Elon Musk, για την ανάπτυξη ευρωπαϊκού δικτύου δορυφορικού Internet.
Όπως τόνισε, το τμήμα βρίσκεται κοντά στην κοινωνία, αναλαμβάνοντας έργα που αφορούν σημαντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών, το τμήμα συμμετέχει στο μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, με την κατασκευή τριών νανοδορυφόρων που προγραμματίζεται να εκτοξευθούν το επόμενο έτος.
Το τμήμα, το οποίο ιδρύθηκε το 2019 και εντάσσεται στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, βρίσκεται στο συγκρότημα Ευρίπου στα Ψαχνά Ευβοίας και ήδη έχει παραδώσει τους πρώτους του 20 αποφοίτους, οι οποίοι έχουν απορροφηθεί πλήρως από τη βιομηχανία και ερευνητικά προγράμματα. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη, ενώ οι νέες εγκαταστάσεις και εργαστήρια του τμήματος υποστηρίζουν τα καινοτόμα μαθήματα και τεχνολογίες.
Η πρακτική άσκηση που προσφέρει το τμήμα στο τρίτο και τέταρτο έτος σπουδών αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, καθώς πολλοί φοιτητές λαμβάνουν προσφορές για μόνιμη απασχόληση από τις εταιρείες όπου κάνουν την πρακτική τους. Ένας από αυτούς, ο Φαίδων Ευθυμίου, που εργάζεται πλέον στην εταιρεία Mtec, περιγράφει πώς η πρακτική άσκηση τον βοήθησε να βρει την επαγγελματική του πορεία και να παραμείνει στον κλάδο.
Όσον αφορά τις μεταπτυχιακές σπουδές, το τμήμα έχει αναπτύξει συνεργασίες με άλλα τμήματα του ΕΚΠΑ και πολυτεχνεία, όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, προσφέροντας κοινό αγγλόφωνο πρόγραμμα σπουδών που έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον. Επίσης, το τμήμα έχει λάβει πιστοποίηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας την εξωστρέφεια και τις διεθνείς συνεργασίες.
Στα πλαίσια αυτής της εξωστρέφειας, αναπτύσσονται συνεργασίες με κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης και πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ σχεδιάζεται ένα κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με το Unifield, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης στον τομέα της αεροδιαστημικής.
Ο κ. Λάππας επισήμανε τη σημασία της σύνδεσης του τμήματος με τη βιομηχανία, όπως φαίνεται από την επιτυχημένη συνεργασία με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του τμήματος είναι να συνεισφέρει ουσιαστικά τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.