Η καθημερινή κατανάλωση παγωτού είναι μια συνήθεια που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για κάτι γλυκό μετά το δείπνο.
Μια έρευνα από την OnePoll έδειξε ότι το 68% των συμμετεχόντων διατηρούν παγωτό στην κατάψυξή τους ανά πάσα στιγμή. Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το παγωτό δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή, η πραγματική επίδραση της καθημερινής του κατανάλωσης στο σώμα μπορεί να είναι λιγότερο προφανής.
Οι επιπτώσεις της καθημερινής κατανάλωσης παγωτού στο σώμα
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Kiran Campbell, RD, το παγωτό μπορεί να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, εφόσον καταναλώνεται με μέτρο. Η ποσότητα της μερίδας είναι κρίσιμη. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να καταναλώνετε μία μερίδα παγωτού και στο να καταναλώνετε τρεις μερίδες κάθε βράδυ. Η επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης παγωτού στο σώμα εξαρτάται επίσης από τη συνολική διατροφή του ατόμου. Ένα άτομο που ακολουθεί μια διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες παγωτού μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία σε σύγκριση με κάποιον που καταναλώνει γενικά υγιεινές τροφές και απολαμβάνει μια μικρή μερίδα παγωτού ως επιδόρπιο.
Τα πιθανά προβλήματα υγείας
Η Campbell εξηγεί ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο πρέπει να περιοριστεί η κατανάλωση τροφίμων όπως το παγωτό είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των συστατικών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο σώμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακών παθήσεων και καρδιακών προσβολών. Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή υψηλή σε ζάχαρη με αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.
Εντερική υγεία και παγωτό
Η Campbell επισημαίνει ότι το παγωτό μπορεί να μην είναι ευεργετικό για την υγεία του εντέρου, λόγω της σύνδεσης μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου. Μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε ζάχαρη, όπως αυτή που περιλαμβάνει παγωτό, μπορεί να αυξήσουν τη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, επιτρέποντας στις τοξίνες να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλώντας φλεγμονή ή άλλα προβλήματα υγείας. Ορισμένα παγωτά περιέχουν γαλακτοματοποιητές που μπορεί να μην είναι ευεργετικοί για το έντερο, όπως η καρβομεθυλκυτταρίνη και η πολυσορβιτόλη 80, οι οποίες μπορεί να μειώσουν την ποικιλία των βακτηρίων στο έντερο και να οδηγήσουν σε χαμηλής έντασης φλεγμονή.
Συμπέρασμα
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε παγωτό με μέτρο και να προσέχετε τη συνολική διατροφή σας. Αν και η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας παγωτού μπορεί να μην έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, ειδικά όταν συνδυάζεται με μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα.