Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν πληροφορίες για ένα ιδιαίτερα σπάνιο σαρκοφάγο φυτό, την Aldrovanda vesiculosa, γνωστή και ως το «τέρας της Πρέσπας».
Ο ερευνητής Φανούριος-Νικόλαος Σακελλαράκης, σε συνεργασία με τον Patrick Grillas από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ανακάλυψε αυτό το μοναδικό φυτό στο πλαίσιο ερευνών για τους καλαμιώνες της περιοχής.
Η Aldrovanda vesiculosa είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο πλευστόφυτο, δηλαδή ένα φυτό που δεν έχει ρίζες και πλέει στο νερό. Πρόκειται για ένα από τα γρηγορότερα φυτά στον κόσμο, καθώς η παγίδα του κλείνει σε μόλις 10 με 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου, παγιδεύοντας μικρές προνύμφες και άλλα μικροοργανισμούς των υδάτινων οικοσυστημάτων. Το φυτό αυτό εντοπίζεται μόνο στην Πρέσπα, καθώς άλλοι πληθυσμοί του είδους στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί.
Το φυτό ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά τον 20ό αιώνα από Βούλγαρους βοτανολόγους στο δέλτα του Αξιού, αλλά εκείνος ο πληθυσμός εξαφανίστηκε λόγω της μετατροπής της περιοχής σε ρυζοκαλλιέργεια. Το 1985, ο βοτανικός Γεώργιος Παυλίδης εντόπισε το φυτό στην Πρέσπα και το συμπεριέλαβε στη φυτοθήκη του, ενώ το 2011 επιβεβαιώθηκε η παρουσία του από βοτανολόγους.
Από το 2017 έως το 2021, εντοπίστηκε σε οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Λόγω της σπανιότητάς του και του κινδύνου εξαφάνισης, η Aldrovanda vesiculosa έχει καταταχθεί ως κρισίμως κινδυνεύον είδος στον νέο Κόκκινο Κατάλογο Απειλούμενων Φυτών και Μυκήτων της Ελλάδας, που αξιολογεί περίπου 11.500 είδη.